
Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η Ελλάδα για τους ξένους εκατομμυριούχους, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Henley & Partners. Oπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης, ο αριθμός των εκατομμυριούχων που προσέλκυσε η Ελλάδα το 2022 ανήλθε περίπου σε 1.000, ενώ για το 2023 αναμένεται να αυξηθεί σε 1.200!
Ως εκατομμυριούχοι ορίζονται άτομα που διαθέτουν ποσό τουλάχιστον 1 εκατ. δολαρίων για επενδύσεις κυρίως σε ακίνητα. Το ελληνικό πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας» φαίνεται να διατηρεί τη δημοτικότητά του, παρότι το ελάχιστο όριο της απαιτούμενης επένδυσης σε ακίνητα περιοχών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Μυκόνου και της Σαντορίνης, διπλασιάστηκε στις 500.000 ευρώ.
Στον αντίποδα, οι χώρες με τις μεγαλύτερες… εκροές εκατομμυριούχων αναμένεται να είναι φέτος η Κίνα, η Ινδία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Βραζιλία.
Συνολικά, 122.000 εκατομμυριούχοι αναμένεται να μεταναστεύσουν το 2023 και άλλοι 128.000 το 2024, αναφέρει η Henley & Partners, σημειώνοντας ότι ο ρωσοουκρανικός πόλεμος συνιστά τον μεγαλύτερο παράγοντα μετεγκατάστασης των εκατομμυριούχων.
Ερευνα: Ποιες πόλεις επιλέγουν για να μείνουν οι δισεκατομμυριούχοι
Πάντως, γενικότερα διαπιστώνεται ότι η κινητικότητα των εύπορων οικογενειών του πλανήτη επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα, με εξαίρεση τις προερχόμενες οικογένειες από τις πρώην κορυφαίες θελκτικές χώρες για τους «έχοντες», όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.
Μεταξύ άλλων, στην έκθεση της Henley & Partners επισημαίνεται ότι:
- Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να «χάσει» φέτος 3.200 εκατομμυριούχους, ένα νούμερο υψηλότερο ακόμη και από τη Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση (-3.000) με αποτέλεσμα να είναι τρίτη στις «απώλειες» πλουσίων, πίσω την Κίνα (-13.500) και την Ινδία (-6.500). Μάλιστα, η «φυγή» των bρετανών εκατομμυριούχων είναι διπλάσια από εκείνη του περασμένου έτους, όταν αποχώρησαν περίπου 1.600 εκατομμυριούχοι.
- Η Αυστραλία, που βρίσκεται στην «κορυφή» της ζήτησης, αναμένεται να προσελκύσει 5.200 εκατομμυριούχους το 2023.
- Τα ΗΑΕ (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) πέφτουν φέτος στη 2η θέση μετά το ρεκόρ του 2022, καθώς θα υποδεχτούν 4.500 νέους εκατομμυριούχους.
- Η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην 3η θέση, καθώς θα καλωσορίσει 3.200 εκατομμυριούχους, που αποτελεί ιστορικό υψηλό για τη χώρα.
- Στην 4η θέση ακολουθούν οι ΗΠΑ με αναμενόμενη εισροή 2.100 εκατομμυριούχων.
- Το Ισραήλ χάνει τη θέση του από το Top 10, καθώς οι εκατομμυριούχοι που θα το επιλέξουν φέτος ανέρχονται μόλις σε 600 έναντι 1.100 το 2022.
Πάντως, έτος καμπής για την πτωτική πορεία της Βρετανίας ήταν το 2017, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Πριν από αυτό οι εκατομμυριούχοι μετανάστευαν μαζικά στη χώρα, με τον καθηγητή Τρέβορ Γουίλιαμς, πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της Lloyds Bank, να επισημαίνει: «O,τι κι αν σκεφτεί κανείς για τα πλεονεκτήματα του Brexit, η Βρετανία έχει γίνει πολύ αφιλόξενη για τους εκατομμυριούχους». Την εικόνα του Λονδίνου πλήττουν κυρίως η πρωτοφανής πολιτική μεταβλητότητα, το αυξανόμενο χρέος, το δυσλειτουργικό σύστημα Υγείας και τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας.
Η «συνταγή» για τις χώρες που προσδοκούν να προσελκύσουν εκατομμυριούχους είναι: pολιτική σταθερότητα, χαμηλή φορολογία και υψηλό επίπεδο προσωπικών ελευθεριών.
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας