Με το χειρότερο σερί στην ιστορία τους ολοκλήρωσαν οι τιμές του πετρελαίου το δεύτερο ήμισυ του τρέχοντος έτους, καθώς σημείωσαν πτώση για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο, κάτι που δεν έχει καταγραφεί ποτέ από το 1988 όταν και άρχισαν να τηρούνται αρχεία.

Ενέργεια: Τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον κόσμο για δεκαετίες

Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης που σηματοδότησε το τέλος το Ιουνίου, του α΄ εξαμήνου και του β΄ τριμήνου, τόσο η τιμή του μπρεντ όσο και του αργού απώλεσαν περί του 6% κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Η υποχώρηση αυτή των τιμών σημειώθηκε κι ενώ το μομέντουμ για την αγορά του ορυκτού καυσίμου διαφαινόταν ανοδικό. Η οικονομία της Κίνας έχει επανέλθει πλέον σε πλήρεις ρυθμούς μετά τους περιορισμούς για την Covid-19 και καταναλώνει περισσότερο πετρέλαιο, ενώ ο ΟΠΕΚ έχει μειώσει την παραγωγή του κατά περισσότερο από 3,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως προκειμένου να στηρίξει τις τιμές.

Εντούτοις, η προσφορά συνέχισε να ξεπερνά τη ζήτηση τους τελευταίους μήνες. Από την πλευρά της προσφοράς, ο αντίκτυπος των περικοπών του ΟΠΕΚ έχει αμβλυνθεί από την αύξηση της παραγωγής σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ μεταξύ άλλων. Από την πλευρά της ζήτησης, η ανάκαμψη ήταν ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν, μεταξύ άλλων στην Κίνα, όπου η μεταποίηση δεν έχει επανακάμψει μετά την άρση των lockdowns.

Ενώ οι εκτιμήσεις για μια βαθιά παγκόσμια οικονομική ύφεση δεν επαληθεύτηκαν, η οικονομική ανάπτυξη παρουσιάζεται υποτονική σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, κάτι που έχει επιβαρύνει τη ζήτηση του πετρελαίου. Για το β΄ τρίμηνο, η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) εκτιμάει ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου ήταν 101,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα και η ζήτηση 100,8 εκατ. βαρέλια.

Η πορεία για το υπόλοιπο του 2023

Ωστόσο, η υπερπροσφορά θα μπορούσε να μετατραπεί σε έλλειμμα το επόμενο τρίμηνο. Η Σαουδική Αραβία μειώνει μονομερώς την παραγωγή της κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αρχής γενομένης από αυτόν τον μήνα, ενώ η αύξηση της προσφοράς στις ΗΠΑ είναι πιθανό να επιβραδυνθεί. Από την άλλη, οι παραγωγοί έχουν μειώσει τον αριθμό των γεωτρήσεων που βρίσκονται σε λειτουργία τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Η ΕΙΑ για το γ΄ τρίμηνο αναμένει ότι η ζήτηση θα υπερβεί την προσφορά κατά περίπου 200.000 βαρέλια την ημέρα.

«Παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του Μαΐου, αναμένουμε ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα συρρικνώνονται σε κάθε τρίμηνο από το γ΄ τρίμηνο του 2023 έως το γ΄ τρίμηνο του 2024, γεγονός που εκτιμούμε ότι θα ασκήσει σταδιακή ανοδική πίεση στις τιμές», είχε προβλέψει η EIA σε έκθεσή της τον περασμένο Ιούνιο. Σε αυτή την έκθεση, θέτει ως τιμή-στόχο για το μπρεντ τα 78,32 δολάρια το βαρέλι, όταν χθες Παρασκευή έκλεισε στα 74,90 δολάρια (του αργού έκλεισε στα 70,64 δολάρια).

Ένα σημείο που πρέπει να αναφερθεί είναι η μεγάλη απόκλιση στην αγορά πετρελαίου «στα χαρτιά» από ότι πραγματικά συνέβη. Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι στην αγορά τα αποθέματα θα είχαν περιορισθεί, το πετρέλαιο παραμένει σε αφθονία. Η Ρωσία συνέχισε να παράγει περίπου όσο πετρέλαιο παρήγαγε και πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, παρά τις κυρώσεις και την υπόσχεση να μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Από τη μεριά του, ο αναλυτής της RBC Capital Markets, Μάικλ Τραν, υποστηρίζει ότι τα στοιχεία του Ιουλίου θα είναι ο κρίσιμος καθοριστικός παράγοντας για το πού θα διαπραγματεύεται το πετρέλαιο για το υπόλοιπο του 2023.

«Οι επόμενες έξι εβδομάδες θα υπαγορεύσουν τους επόμενους έξι μήνες», έγραψε σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή. Ο Τραν αναμένει ότι σχεδόν 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα θα συσσωρευτούν στις αποθήκες κατά τη διάρκεια του μήνα, μια «τεράστια ώθηση» στα αποθέματα.

«Οι περικοπές στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, η εποχιακή επιστροφή περισσότερο των 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως της δυναμικότητας των διυλιστηρίων και οι πρόδρομοι δείκτες για τις ισχυρές εισαγωγές αργού της Κίνας θα πρέπει να προοιωνίζουν μια πιο σφιχτή αγορά τον επόμενο μήνα», σύμφωνα με τον Τραν. Η RBC αναμένει ότι το μπρεντ θα κινηθεί κατά μέσο όρο πέριξ των 80 δολαρίων το βαρέλι το γ΄ τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities