Ξεπέρασαν τα 75 δολάρια το βαρέλι οι τιμές του πετρελαίου, αλλά οδεύουν για να κλείσουν το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο με απώλειες, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τη ζήτηση καυσίμων.

Τα futures του αργού Brent για παράδοση Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 78 σεντς ή 1,05% και διαμορφώθηκαν στα 75,29 δολάρια. Το λιγότερο διαπραγματεύσιμο συμβόλαιο του πρώτου μήνα , το οποίο λήγει την Παρασκευή, σημείωνε άνοδο 91 σεντς στα 75,25 δολάρια.

Το συμβόλαιο βρισκόταν σε τροχιά πτώσης 6% τους τρεις μήνες έως το τέλος Ιουνίου, σημειώνοντας τέταρτη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση. Οι τιμές βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 65 σεντς ή 0,9% στα 70,51 δολάρια. Το συμβόλαιο σημειώνει πτώση 7% σε τριμηνιαία βάση, τη δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση του.

Οι πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση των επιτοκίων στις βασικές οικονομίες και η βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της κινεζικής μεταποίησης και κατανάλωσης έχουν επιβαρύνει την αγορά  τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, οι ενδείξεις ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ και η απότομη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα προσέφεραν στήριξη στις τιμές του μαύρου χρυσού.

Τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή κατά επιπλέον 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, επιπλέον της ευρύτερης συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ για τον περιορισμό της προσφοράς έως το 2024, ενισχύουν τις τιμές.

«Παρά τις ανακοινώσεις για δύο νέους γύρους περικοπών από τον ΟΠΕΚ+/Σαουδική Αραβία, οι τιμές του αργού παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, καθώς η αγορά καθοδηγείται λιγότερο από τα θεμελιώδη μεγέθη και περισσότερο από τις μακροοικονομικές ανησυχίες», αναφέρουν οι αναλυτές της HSBC.

«Πιστεύουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει για ένα μέρος του καλοκαιριού, αν και το βαθύ έλλειμμα των περίπου 2,3 εκατομμυρίων βαρελιών που προβλέπεται για το 2ο εξάμηνο του 23 θα οδηγήσει τις τιμές προς τα πάνω”.

Εν τω μεταξύ, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) των ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε προς τα πάνω σε ετήσιο ρυθμό 2,0% από τον ρυθμό 1,3% που είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities