Ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν μια σειρά από στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή, ενώ οι κινήσεις έχουν πλέον ορίζοντα το τέλος του έτους.

Οι δείκτες

Οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσαν άνοδο. Ο Shanghai Composite κέρδισε 1,28% και ο Shenzhen Component σημείωσε άνοδο 0,5%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε κατά 1,94%, οδηγώντας τα κέρδη στην περιοχή και ο δείκτης Hang Seng Tech αυξήθηκε πάνω από 3%.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 ηγήθηκε των κερδών στην περιοχή και έκλεισε κατά 1,7% υψηλότερα, κλείνοντας σε νέο υψηλό 33 ετών, στις 33.753,33 μονάδες, με τον Topix να σημειώνει επίσης άνοδο 1,41% και να κλείνει στις 2.320,81 μονάδες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας σκαρφάλωσε 1,49% και έκλεισε στις 2.602,47 μονάδες, ενώ ο Kosdaq σημείωσε άνοδο 2,42% και έκλεισε στις 889,29 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,59% για να κλείσει στις 7.246,1 μονάδες, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας για το επιτόκιο την Τρίτη. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο κατά άλλες 25 μονάδες βάσης στο 4,35%.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης S&P Global ASEAN Manufacturing Purchasing Managers έδειξε ότι οι συνθήκες για τον τομέα της μεταποίησης βελτιώθηκαν ήπια τον Ιούνιο, φτάνοντας στο 51, χαμηλότερα όμως από το 51,1 που σημειώθηκε πριν από ένα μήνα.

“Η περιοχή συνεχίζει να τα πηγαίνει καλά, παρά το γεγονός ότι η άνοδος μετά το COVID υποχωρεί”, δήλωσε η Maryam Baluch, οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence, προσθέτοντας ότι η παρατεταμένη παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα και οι αυξήσεις των επιτοκίων “παγκοσμίως χαρτογραφούν έναν δύσκολο δρόμο μπροστά μας”.

Επίσης, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειθών μεταποίησης Caixin της Κίνας για τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 50,5, ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες για 50,2 σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Οι επίσημες κυβερνητικές μετρήσεις PMI της Κίνας κατέγραψαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωση.

Στην Ιαπωνία, το κλίμα μεταξύ των επιχειρήσεων βελτιώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα Tankan της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Ο γενικός δείκτης, που μετρά τη διάθεση των μεγάλων κατασκευαστών, διαμορφώθηκε στο +5 τον Ιούνιο, ανακάμπτοντας από την ένδειξη του +1 του πρώτου τριμήνου, και επίσης υψηλότερα από το +3 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τέλος, η εργοστασιακή δραστηριότητα της Νότιας Κορέας παρέμεινε σε έδαφος συρρίκνωσης για δωδέκατο συνεχή μήνα, σύμφωνα με ιδιωτική έρευνα της S&P Global. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών μεταποίησης της χώρας υποχώρησε στο 47,8 τον Ιούνιο, από 48,4 τον Μάιο. Η Νότια Κορέα κατέγραψε για τελευταία φορά επέκταση τον Ιούνιο του 2022, με μέτρηση 51,3.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%