Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου πρόσθεσαν 852 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία τους το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Κάθε μέλος του Bloomberg Billionaires Index κέρδιζε κατά μέσο όρο 14 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ήταν το καλύτερο εξάμηνο για τους δισεκατομμυριούχους από το δεύτερο εξάμηνο του 2020, όταν η οικονομία ανέκαμψε από την ύφεση που προκλήθηκε από την Covid.

Τα κέρδη συνέπεσαν με ένα ευρύ ράλι στο χρηματιστήριο. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 16% και ο Nasdaq 100 σημείωσε άνοδο 39% καταγράφοντας το καλύτερο πρώτο του εξάμηνο, καθώς η μανία των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη ενίσχυσε τις μετοχές της τεχνολογίας.

Οι μεγιστάνες θέλουν να σώσουν τον κόσμο – Γιατί είναι κακό;

Ο Ίλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, πρόσθεσε 96,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην καθαρή του περιουσία φέτος έως τις 30 Ιουνίου, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Platforms Inc. Μαρκ Ζάκερμπεργκ κέρδισε 58,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μασκ vs Ζάκερμπεργκ: Όντως θα παίξουν… ξύλο σε «κλουβί»;

Οι χαμένοι

Στον αντίποδα η καθαρή θέση του Gautam Adani βυθίστηκε περισσότερο στο εξάμηνο, χάνοντας 60,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Adani, πρόεδρος του Adani Group, δημοσίευσε επίσης τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια από οποιονδήποτε δισεκατομμυριούχο, έχασε περίπου 20,8 δισεκατομμύρια δολάρια στις 27 Ιανουαρίου, αφού η εταιρεία short seller Hindenburg Research κατηγόρησε τον όμιλό του για λογιστική απάτη και χειραγώγηση μετοχών — έναν ισχυρισμό που ο Adani αρνείται.

Η Hindenburg, που ιδρύθηκε από τον Nate Anderson, έπληξε επίσης την καθαρή αξία ενός άλλου δισεκατομμυριούχου: του Carl Icahn. Το Icahn Enterprises LP του σημείωσε την πιο απότομη πτώση της μίας ημέρας αφότου η Hindenburg αποκάλυψε ότι η μετοχή ήταν σημαντικά υπερτιμημένη σε σχέση με τις συμμετοχές της. Η καθαρή περιουσία του Icahn μειώθηκε κατά 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 57% – η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από οποιοδήποτε μέλος του Bloomberg Billionaires Index τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή