Αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται τόσο ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Κατά τις δηλώσεις τους, στη σημερινή συνάντησή τους εκφράστηκαν θετικές προβλέψεις για την Ελλάδα. Είναι στο χέρι μας, είπε μεταξύ άλλων, ο Κωστής Χατζηδάκης η εφαρμογή της σωστής οικονομικής, μακριά από δημαγωγικούς πειρασμούς. Υπάρχει συναντίληψη με τον υπουργό οικονομικών, επεσήμανε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Και οι δυο είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε σε μία περίοδο, στην οποία συντρέχουν μία σειρά από πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις που ενισχύουν αυτή την αισιοδοξία», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης. «Υπάρχει συναντίληψη. Οι οιωνοί είναι άριστοι», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας.
Στο υπουργείο Οικονομικών ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Toν υποδέχθηκε ο Χατζηδάκης
Ψαλίδα επιτοκίων καταθέσεων
Η αύξηση του ανταγωνισμού μπορεί να μειώσει την ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων εκτιμούν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος. Αιχμή έχει σταθεί ο διαχρονικός προβληματισμός για τα υψηλά επιτόκια δανείων σε σχέση με τα επιτόκια καταθέσεων (τα οποία παραμένουν χαμηλά). Το χάσμα το οποίο αγγίζει τις πέντε μονάδες έχει απασχολήσει την αγοράς ως προς τις επιπτώσεις στις χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ως προς το πληθωρισμό και το φαινόμενο «του πληθωρισμού απληστίας» (greedflation) εκτιμάται ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη. Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την αισιοδοξία για ανακτηση της επενδυτικής βαθμίδας σύντομα. Σχετικά με την καταπολέμησή του πληθωρισμού στην Ελλάδα, πηγές της ΤτΕ, αναφέρθηκαν στο ότι η λύση μπορεί να έρθει και μέσω της αύξησης του ανταγωνισμού. Ενώ πηγές από το υπουργείο Οικονομικών πρόσθεσαν και τον παράγοντα της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει αναφερθεί στο greedflation, και στα διλήμματα για την αντιμετώπισή του. Δηλαδή, η αποτελεσματικότητα της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής εξαρτάται περισσότερο από τη συγκράτηση των επιχειρηματικών κερδών και λιγότερο από τον έλεγχο των μισθολογικών αυξήσεων. Δηλαδή, χωρίς μείωση των περιθωρίων κέρδους, η επιστροφή του πληθωρισμού στο επίπεδο του 2% θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και υψηλότερα επιτόκια, με τις ανάλογες αρνητικές συνέπειες στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα.
Συναντίληψη
Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, «με τον υπουργό είχαμε την ευκαιρία και κάναμε μια επισκόπηση των οικονομικών εξελίξεων: Μακροοικονομικά, δημοσιονομικά, τραπεζικό σύστημα. Και καταλήξαμε σε μία λέξη: Υπάρχει συναντίληψη. Και του είπα ότι, πέραν βεβαίως από τα θέματα στα οποία έχουμε αρμοδιότητα, που είναι θέματα νομισματικής πολιτικής, θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, στο καταστατικό προβλέπεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι και σύμβουλος του ελληνικού Δημοσίου».