Μία σειρά από δημόσιες υπηρεσίες και ελεγκτικούς μηχανισμούς έχει καταγράψει παρανομίες στο beach bar στη Ρόδο που έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας μετά το βίντεο με τον σερβιτόρο να κολυμπά σχεδόν για να σερβίρει τους πελάτες σε πλωτή κατασκευή μέσα στη θάλασσα.

Ωστόσο φαίνεται πως η πολιτεία επέδειξε τουλάχιστον ανοχή με την επιχείρηση να λειτουργεί κανονικά παρά τις αποφάσεις για διακοπή λειτουργίας της που έχουν ληφθεί κατά διαστήματα εδώ και 8 χρόνια.

Ρόδος: «Δεν βάλαμε με το ζόρι τον εργαζόμενο να πάει μέσα στη θάλασσα»

Το beach bar ξεκίνησε ως καντίνα σε μισθωμένο τμήμα της παραλίας το 2014. Συνέχισε τη λειτουργία της και το 2015 οπότε και άρχισε να επεκτείνεται με αυθαίρετες κατασκευές.

Χωρίς άδεια

Έκτοτε, εξελίχθηκε σε ένα πολυτελές beach bar με ξαπλώστρες παντού σε όλη την παραλία και μέσα στη θάλασσα. Κι όλα αυτά χωρίς άδεια.

Το 2016 εκδίδονται τα πρώτα πρωτόκολλα κατεδάφισης, ένα τον Ιανουάριο και το δεύτερο τον Ιούλιο. Ο Δήμος Ρόδου αποφασίζει για πρώτη φορά την οριστική διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης.

Το καλοκαίρι του 2017, όπως αναφέρει η Καθημερινή, πραγματοποιείται σφράγιση. Η επιχείρηση προσπάθησε να ανακόψει δικαστικά χωρίς επιτυχία την απόφαση και σύμφωνα με τους αστυνομικούς του Τμήματος Ρόδου χρειάστηκε να επαναληφθεί γιατί παραβιάστηκε.

Το 2017-2018 η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου συνεχίζει να καταγράφει σε εκθέσεις αυτοψίας τόσο την παράνομη κατάληψη αιγιαλού και παραλίας όσο και τις παράνομες κατασκευές.

«Όταν μια δημόσια υπηρεσία βάζει πρόστιμο σε μια επιχείρηση σημαίνει ότι έχει βρει κάτι παράνομο αυτό το παράνομο λοιπόν πρέπει να ξηλώνεται. Αντιθέτως οι ξαπλώστρες οι πλωτές θυμίζουν τις χελώνες καρέτα καρέτα που κάθε χρόνο αφήνουν τα αυγά τους και πολλαπλασιάζονται», υπογράμμισε ο κ. Χοτζόγλου.

Σφράγιση… τον Οκτώβριο

Το 2018 λαμβάνεται νέα απόφαση οριστικής διακοπής λειτουργίας από τον Δήμο Ρόδου. Ωστόσο η σφράγιση της επιχείρησης γίνεται τον Οκτώβριο, όταν έχει πλέον τελειώσει η σεζόν.

Το 2020 η χωρίς άδεια επιχείρηση υποβάλλει στον δήμο γνωστοποίηση λειτουργίας.

Το 2021 ανακαλείται η άδεια λειτουργίας και λαμβάνεται νέα απόφαση οριστικής διακοπής λειτουργίας από τον Δήμο Ρόδου. Για ακόμη μία φορά η σφράγιση προγραμματίζεται να εκτελεστεί τον Οκτώβριο.

Μία εβδομάδα πριν, η επιχείρηση υποβάλλει αίτημα ανάκλησης της απόφασης υποστηρίζοντας ότι έκλεισε για σεζόν και άρα δεν συντρέχει λόγος.

Λίγες ημέρες μετά, ο δήμος γνωμοδοτεί ότι επειδή η άδεια λειτουργίας έχει ακυρωθεί, πρέπει να ανακληθεί και η απόφαση σφράγισης. Όπως και γίνεται τελικά στις 22 Οκτωβρίου.

Παραβάσεις στη χρήση ρεύματος

Το 2016 στην επιχείρηση επιβάλλεται πρόστιμο 11.738 ευρώ για λειτουργία χωρίς την απαιτούμενη απαλλαγή έκδοσης άδειας παραγωγής εγκατάστασης και λειτουργίας γεννήτριας, σύμφωνα με έγγραφο ντοκουμέντο από την αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου.

Σε αρχαιολογικό χώρο

Με τη σειρά της η Εφορεία Αρχαιοτήτων διαπιστώνει και αυτή «εκτεταμένες αυθαίρετες επεμβάσεις» στον αιγιαλό και στην παραλία, σημειώνοντας ότι η περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Ρόδου.

Και φτάνουμε στο 2023. Κλιμάκιο της επιθεώρησης εργασίας που μετέβη στην επιχείρηση μετά το εξοργιστικό βίντεο με τον εργαζόμενο κολυμβητή δεν εντόπισε καμία παρανομία. Πώς δεν διαπίστωσε ότι το κατάστημα λειτουργεί χωρίς άδεια; Πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι;

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Είναι ένα περιστατικό που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τους κανόνες που έχουμε, διότι από τη στιγμή που ο εργαζόμενος δήλωσε ότι όλα έγιναν με συναίνεσή του κι ότι είναι ευχαριστημένος, γιατί βγάζει χρήματα που θέλει να βγάλει, δε υπάρχει επικείμενη διάταξη που να επιτρέπει να μπει πρόστιμο».

«Το ερώτημα που πλανάται στο κεφάλι μας μέσα είναι πώς σε μια τόσο παράνομη επιχείρηση μπορεί να χαρακτηρίζεται η εργασία νόμιμη», ανέφερε ο κ. Χοτζόγλου.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα