Ακίνητα για κροίσους εκτός από την Αθήνα μπορεί να βρει κάποιος και στη Θεσσαλονίκη, καθώς δεν φαίνεται να μπαίνει φρένο στις τιμές.

Προς το παρόν, η πόλη του Θερμαϊκού κόλπου είναι συχνά γνωστή μόνο σε όσους ενδιαφέρονται για τα ακίνητα, παρόλο που η αστική πόλη-λιμάνι είναι πλέον μια από τις ανερχόμενες αγορές ακινήτων στην Ευρώπη.

Ακίνητα: Αυξήσεις έως 21,4% στις τιμές των σπιτιών το β’ τρίμηνο 2023 – Απλησίαστα και τα ενοίκια [πίνακες]

Όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος, Γιώργος Πετράς «η Θεσσαλονίκη είναι η παλλόμενη καρδιά της Ελλάδας και όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν τις δυνατότητές της. Περίπου το 15% των αγοραστών ακινήτων προέρχεται από το εξωτερικό και ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Όσο περισσότεροι τουρίστες έρχονται στη Θεσσαλονίκη, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να αγοράσουν ακίνητα εκεί. Πολλοί εκπλήσσονται από τη ζωντανή ατμόσφαιρα της πόλης, τη μεγάλη ποικιλία ακινήτων και τις ελκυστικές τιμές».

Ακίνητα σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Σε σύγκριση με την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα Αθήνα, η Θεσσαλονίκη είναι περισσότερο γνωστή για τη casual ταυτότητά της. Το μείγμα της πόλης με τη μοντέρνα, νεανική πολιτιστική σκηνή και την κληρονομιά αιώνων, σε συνδυασμό με τη θέση της ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, κάνει τη Θεσσαλονίκη μοναδική και προσελκύει όλο και μεγαλύτερη διεθνή προσοχή. Περίπου το 15 τοις εκατό των αγοραστών ακινήτων προέρχεται πλέον από το εξωτερικό, σε σύγκριση με το 4 τοις εκατό το 2018.

Η πλειονότητα αυτών των πελατών προέρχεται από την περιοχή DACH (37,9 τοις εκατό), το Ισραήλ (7,3 τοις εκατό) και τις ΗΠΑ (6,4 τοις εκατό), οι οποίες επενδύουν ιδιαίτερα έντονα στην Ελλάδα από πέρυσι – λόγω της χαμηλής ισοτιμίας του ευρώ και της ισχύος του δολαρίου. Το ένα τέταρτο των συναλλαγών με το εξωτερικό στην Ελλάδα μπορεί να αποδοθεί μόνο σε Αμερικανούς πολίτες το 2022.

Η σταθερά αυξανόμενη εισροή εθνικών και διεθνών κεφαλαίων, εν τω μεταξύ, τροφοδοτείται από τη σημασία της Θεσσαλονίκης ως το σημαντικότερο λιμάνι και κόμβος μεταφορών στην περιοχή των Βαλκανίων. Σύμφωνα με τη Statista, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί σταθερά κατά συνολικά 37,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (+15,63%) την επόμενη πενταετία. Επιπλέον, οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, όπως η ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών χορήγησης αδειών εξωτερικού, τα φορολογικά κίνητρα και οι καλές συνθήκες χορήγησης χρυσής βίζας, έχουν αυξήσει σημαντικά την ελκυστικότητα της Ελλάδας.

Μια τάση που έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης: «Η Θεσσαλονίκη είναι πιο επιθυμητή ως επενδυτική τοποθεσία από ποτέ: η πόλη βρίσκεται σε αισθητά ανοδική πορεία εδώ και αρκετά χρόνια και όλο και περισσότερα κεφάλαια δημιουργούνται και μεταφέρονται εδώ,» αποκαλύπτει ο κ. Πετράς. Η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται σήμερα σε περίπου 2.350 ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση περίπου 20% (πρώτο εξάμηνο 2022: 1.960 ευρώ).

Πηγή φωτογραφίας: ENGEL&VÖLKERS Greece

Οι γειτονιές του κέντρου, που περιβάλλουν την ιστορική καρδιά της πόλης, συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο επιθυμητών και ακριβών περιοχών κατοικίας της Θεσσαλονίκης. Οι περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους νέους αγοραστές, λόγω της άμεσης γειτνίασης με τα κύρια αξιοθέατα της πόλης, τα μπαρ, τα εστιατόρια και το μοναδικό μείγμα των αρχιτεκτονικών στυλ. Τα ανακαινισμένα διαμερίσματα που εκτείνονται από 50 έως 80 τετραγωνικά μέτρα ζωτικού χώρου είναι ιδιαίτερα δημοφιλή εδώ.

Η αυξημένη ζήτηση από ομογενείς και νέους αγοραστές για ακίνητα στο κέντρο για βραχυχρόνια μίσθωση έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για ακίνητα προς πώληση ως επένδυση με υψηλές δυνατότητες απόδοσης. Ως αποτέλεσμα, η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο απευθείας στο κέντρο έχει αυξηθεί κατά περίπου 21% σε ετήσια βάση (πρώτο εξάμηνο 2023: 2.710 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο / πρώτο εξάμηνο 2022: 2.230 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο).

Τα ακίνητα υψηλής ποιότητας μπορούν να προσφέρουν κορυφαίες τιμές έως και 10.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Πιο μακριά από το κέντρο, οι περιοχές Θέρμη-Πανόραμα, Καλαμαριά και Θερμαϊκός στα νοτιοανατολικά της πόλης είναι επίσης περιζήτητες περιοχές κατοικίας, δημοφιλείς τόσο σε οικογένειες όσο και σε ταξιδιώτες, λόγω των νέων εμπορικών κέντρων, των καλών σχολείων και της εγγύτητας στο αεροδρόμιο. Οι μέσες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο εδώ κυμαίνονται μεταξύ 1.574 και 2.659 ευρώ. Οι ανώτατες ζητούμενες τιμές για σύγχρονες βίλες με θέα στη θάλασσα φτάνουν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Χαλκιδική

Η Χαλκιδική, η οποία φημίζεται για τα τρία ακρωτήριά της με πάνω από 550 χιλιόμετρα ακτογραμμής, μεσογειακά δάση και χρυσές αμμώδεις παραλίες. Παρόλο που η περιοχή αποτελεί μια από τις κλασικές περιοχές διακοπών της χώρας, εξακολουθεί να είναι συγκριτικά λιγότερο πολυσύχναστη ως τοποθεσία για ακίνητα.

«Η Χαλκιδική αποτελεί το απόλυτο ελληνικό hotspot αυτή την περίοδο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, σε σύγκριση με άλλες δημοφιλείς τοποθεσίες, όπως η Μύκονος, η διαθεσιμότητα των ακινήτων εξακολουθεί να συμβαδίζει με το επίπεδο της ζήτησης», σημειώνει ο κ. Πετράς και προσθέτει: «Με την ευκολότερη δανειοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες προς τους ξένους αγοραστές, καταγράφουμε ισχυρή διεθνή ζήτηση, ειδικά για ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ».

Πηγή φωτογραφίας: ENGEL&VÖLKERS Greece

Οι 3 κορυφαίες τοποθεσίες στη χερσόνησο είναι τα γραφικά χωριά Πευκοχώρι, Χανιώτη και Νικήτη. Κορυφαίες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο άνω των 4.000 ευρώ καταβάλλονται για σύγχρονα διαμερίσματα. Οι βίλες ακριβώς δίπλα στη θάλασσα μπορούν να φτάσουν σε ζητούμενες τιμές έως και 5,5 εκατ. ευρώ. Περίπου το 30% των διεθνών πελατών εδώ προέρχονται από τη Βόρεια Ευρώπη, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για βίλες κατά μήκος της ακτής ή για δημοφιλή σημεία όπως η Νικήτη, όπου, εν τω μεταξύ, το 90 τοις εκατό των συναλλαγών γίνεται από ξένους υπηκόους.

Η Engel & Völkers Ελλάδος προβλέπει ότι η αγορά της Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να παρουσιάζει δυναμική ανάπτυξη κατά τους επόμενους έξι μήνες. Ειδικότερα, η αυξανόμενη αγοραστική δύναμη από το εξωτερικό θα αποτελέσει ζωτικό πυλώνα για την ανάπτυξη της πόλης-λιμάνι του Αιγαίου.

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια ακμάζουσα τοποθεσία για ασφαλείς επενδύσεις κεφαλαίου. Οι δυνατότητες για αύξηση της αξίας εξακολουθούν να είναι πολύ καλές σε σύγκριση με πολλές άλλες πόλεις, όπως και η διαθεσιμότητα των ακινήτων. Η ευημερούσα οικονομία υπόσχεται ανάπτυξη, με μια αυθεντική ποιότητα ζωής που προσελκύει ομογενείς από όλο τον κόσμο. Η Θεσσαλονίκη θα διαδραματίσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή των ακινήτων», καταλήγει ο Γιώργος Πετράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα