Μετά τον προεκλογικό καβγά για το κόστος των κομματικών υποσχέσεων κατατίθεται στη Βουλή άμεσα, σύμφωνα με πηγές του ΟΤ, η νομοθετική παρέμβαση για τον φορέα ο οποίος θα βγάζει τον «λογαριασμό» για τα οικονομικά προγράμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να αναλάβει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο το ρόλο της κοστολόγησης των προεκλογικών οικονομικών προγραμμάτων. Η σχετική ρύθμιση πρόκειται να  κατατεθεί μαζί με τα δύο πρώτα νομοσχέδια, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων.

Στη Βουλή πριν τις διακοπές το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης – Τι συζήτησαν Μητσοτάκης-Χατζηδάκης

Οι άλλοι φορείς

Πριν από τις εκλογές είχαν πέσει στο τραπέζι προτάσεις και για άλλους φορείς, όπως το Γραφείο Προϋπολογισμού  της Βουλής ή και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η κυβέρνηση τελικά, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, πρόκειται να προτείνει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Το πινγκ πονγκ, ως προς το ποιος φορέας θα κοστολογήσει τα προγράμματα είχε εξελιχθεί σε βασικό ζήτημα αντιπαράθεσης κατά την προεκλογική περίοδο. Και κάπως έτσι η κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων είχε αναχθεί – με μαεστρικό τρόπο από τη ΝΔ- σε μείζων ζήτημα.

Το  Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, είχε προταθεί από την αντιπολίτευση, και πηγές φάνηκαν έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη κοστολόγησης των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων, αφού προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση. Όμως, το Γραφείο δεν φαίνεται να έχει δεχθεί, προς το παρόν κάποιο αίτημα, ωστόσο είναι θετικοί σε μία τέτοια πρωτοβουλία. Και στον βαθμό που του ανατεθεί μια τέτοια αρμοδιότητα, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του κόσμου.

Ποιο είναι το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο είναι ανεξάρτητος δημοσιονομικός φορέας, στο πλαίσιο των διατάξεων του υπ’ αριθμ. 473/2013 Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τα δημοσιονομικά προγράμματα των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ.

Είναι μεταξύ των φορέων που διατυπώνει τη γνώμη επί των μακροοικονομικών προβλέψεων, όπως  του Προγράμματος Σταθερότητας  με σκοπό την έγκρισή τους.  Ο πρόεδρος και τα άλλα τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προ-επιλέγονται μεταξύ των υποψηφίων από τριμελή επιτροπή που απαρτίζεται από τον Υπουργό Οικονομικών, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι προτεινόμενοι εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Η θητεία των μελών του Δ.Σ. είναι εξαετής για τον Πρόεδρο και ένα μέλος, πενταετής για άλλα δύο μέλη, και τετραετής για ένα μέλος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Παπαθανάσης: Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εκσυγχρονίζονται τα λιμάνια Σούδας και Στυλίδας
Λιμάνια |

Παπαθανάσης: Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εκσυγχρονίζονται τα λιμάνια Σούδας και Στυλίδας

Τα δύο έργα περιλαμβάνονται στον πυλώνα «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας» του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Υπουργείο ευθύνης και φορέας χρηματοδότησης για τα δύο έργα είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής