Στον «πάγο» έχει βάλει τα σχέδιά της για έξοδο από τη Ρωσία η αυστριακή Raiffeisen Bank International, ανέφεραν πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, υπογραμμίζοντας ότι η Βιέννη υπερασπίζεται τους μακροχρόνιους δεσμούς της με τη Μόσχα.

Η Raiffeisen, η μεγαλύτερη από τις δυτικές τράπεζες στη Ρωσία, είχε σκοπό να διακόψει τη ρωσική της δραστηριότητα στη Ρωσία μέχρι το Σεπτέμβριο, καθώς δέχεται έντονες πιέσεις από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Η παρουσία της στη Ρωσία είναι σωτήρια για εκατοντάδες εταιρείες στη χώρα που βιώνουν τις επιπτώσεις των κυρώσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αυστρία και η RBI, η οποία βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο μιας αμερικανικής έρευνας για τις ρωσικές της σχέσεις, αντιστέκονται στην προοπτική της εξόδου με την ελπίδα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα.

Αν και η Αυστρία υποστηρίζει δημόσια την Ουκρανία, αρκετοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters δήλωσαν ότι ήταν απρόθυμοι να διακόψουν εντελώς τους δεσμούς δεκαετιών με τη Ρωσία.

ΕΚΤ προς τράπεζες: Επιταχύνετε την έξοδο από τη Ρωσία

Η διαμάχη με την ΕΚΤ

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η RBI δεν έχει ακόμη καταθέσει το σχέδιό της προς τις εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), γεγονός που καθιστά απίθανο το spin-off μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τονίζουν επίσης, ότι τράπεζα θέλει να περιμένει την έγκριση της ΕΚΤ προτού ζητήσει από τους μετόχους της το πράσινο φως, κάτι που μπορεί να πάρει μήνες.

Επιπλέον, με το νέο πλαίσιο του Κρεμλίνου, προκειμένου να αποχωρήσει απαιτείται η έγκριση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, του υπουργείου Οικονομικών και, σε περίπτωση πώλησης, ακόμη και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πηγές υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές αρχές κατέστησαν σαφές στην RBI, η οποία έχει περίπου 2.600 εταιρικούς πελάτες, 4 εκατομμύρια τοπικούς κατόχους λογαριασμών και 10.000 υπαλλήλους, ότι επιθυμούν να παραμείνει επειδή επιτρέπει τις διεθνείς πληρωμές.

Εκπρόσωπος της RBI είπε ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει την πώληση ή την απόσπαση και δεσμεύτηκε να μειώσει τις ρωσικές δραστηριότητές της.

Ωστόσο, ο αργός ρυθμός που ακολουθεί μέχρι στιγμής η RBI τροφοδότησε μια διαμάχη με την ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει την τράπεζα και πίεσε αυτή και άλλες όπως η UniCredit να εγκαταλείψουν τη Ρωσία . Η ιταλική τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω τα σχέδιά της.

Οι «ευλογίες» της… Βιέννης

Το δημοσίευμα του Reuters αναφέρει επίσης ότι η ΕΚΤ προέτρεψε την RBI να μην πληρώσει μέρισμα φέτος λόγω των ανησυχιών της για τη Ρωσία. Η αυστριακή τράπεζα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο πώλησης ως εναλλακτική λύση για να ξεκλειδώσει το κεφάλαιο έως και 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι δεσμευμένο στον κερδοφόρο ρωσικό βραχίονα.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την αποτυχημένη ανταρσία της Βάγκνερ τον περασμένο μήνα στη Μόσχα θα καταστήσει πιο δύσκολη την εύρεση αγοραστή επειδή το γεγονός έχει κλονίσει τις επιχειρηματικές ελίτ της Ρωσίας, είπαν οι πηγές.

Η παρουσία της RBI υπογραμμίζει το βάθος των σχέσεων μεταξύ της Αυστρίας και της Ρωσίας, οι οποίες διατηρούν στενούς δεσμούς μέσω ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου και χρηματοδότησης, με τη Βιέννη να αποτελεί κόμβο για μετρητά από τη Ρωσία και τους πρώην σοβιετικούς γείτονές της.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτσμαν εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την πίεση στην τράπεζα από την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστρίας και η ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή