Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα ότι οι συμφωνίες που επιτρέπουν τις ασφαλείς εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων στη Μαύρη Θάλασσα από τα λιμάνια της Ουκρανίας και διευκολύνουν τις εξαγωγές από τη Ρωσία «είναι ζωτικής σημασίας» για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Καμπανάκι κινδύνου από ΟΗΕ εάν ακυρωθεί η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

«Ο γενικός γραμματέας και η ομάδα του παραμένουν πλήρως προσηλωμένοι στην οικοδόμηση με βάση την πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί και είναι σε συνεχή επαφή με έναν ευρύ κύκλο ενδιαφερομένων σχετικά με το θέμα αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ στους δημοσιογράφους.

«Ο γενικός γραμματέας καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να δώσουν προτεραιότητα στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», δήλωσε ο Χακ. Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά πρόκειται να λήξει στις 17 Ιουλίου.

Ρωσία: Δε βλέπει λόγους για να ανανεώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ρωσία δεν βλέπει καμία βάση για την ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κι ενώ απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες για τη λήξη της συμφωνίας που επέτρεψε στην Ουκρανία να μεταφέρει σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας παρά τον πόλεμο.

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Ρωσία κάνει τα πάντα ώστε όλα τα πλοία που καλύπτονται από τη συμφωνία να μπορέσουν να εγκαταλείψουν τη Μαύρη Θάλασσα πριν αυτή εκπνεύσει στις 17 Ιουλίου.

Ρωσία: Δε βλέπει «θετικές προοπτικές» για ανανέωση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας

Η Ρωσία έχει απειλήσει εδώ και καιρό ότι θα αποχωρήσει από τη συμφωνία, διαμαρτυρόμενη ότι οι υποσχέσεις να άρουν τα εμπόδια στις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων δεν έχουν εκπληρωθεί.

Συμφώνησε στα μέσα Μαΐου να ανανεώσει τη συμφωνία για δύο μήνες ακόμα, αλλά έκτοτε έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν βλέπει καμία βάση να την παρατείνει ξανά αυτόν τον μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση