Aρκετά ισχυρές είναι ελβετικές τράπεζες και μπορούν να αντιμετωπίσουν πιθανές περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Μάρτιν Σλέγκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Schweiz am Wochenende.

Οι περισσότερες τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα για να αντιμετωπίσουν ακόμη και μια απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού, εξηγεί και προσθέτει ότι αν και η περαιτέρω νομισματική σύσφιγξη μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες πιστωτικές αθετήσεις, αυτές ωστόσο παραμένουν σπάνιες στην Ελβετία.

Χρήματα: Οι Ελβετοί εγκαταλείπουν τα μετρητά

«Η σταθερότητα των τιμών έχει ύψιστη προτεραιότητα», τόνισε «Προς το παρόν, δεν βλέπουμε ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων συνιστούν απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Η SNB έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 250 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούνιο στο 1,75% και έχει στείλει ισχυρά μηνύματα ότι μια ακόμη αύξηση θα έρθει στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση των αξιωματούχων τον Σεπτέμβριο.

Παρόλο που ο πληθωρισμός τον Ιούνιο υποχώρησε κάτω από το όριο του 2% που στοχεύει η κεντρική τράπεζα, οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό μπορεί να μην είναι ακόμη μόνιμο λόγω των συνεχιζόμενων δευτερογενών επιδράσεων. Η SNB αναμένει ότι η αύξηση του ΔΤΚ θα είναι κατά μέσο όρο 2,2% τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος.

Αναφερόμενος στην Credit Suisse, ο αντιπρόεδρος της SNB εξήγησε ότι  δεν θα μπορούσε να σωθεί ως ανεξάρτητη τράπεζα με περισσότερη βοήθεια σε ρευστότητα από την κεντρική τράπεζα.
«Η Credit Suisse δεν αντιμετώπισε πρόβλημα λόγω έλλειψης βοήθειας σε ρευστότητα» είπε χαρακτηριστικά. «Χωρίς τη μαζική βοήθεια σε ρευστότητα από την SNB, ωστόσο, θα υπήρχε μια διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση».

Τέλος, στη συνέντευξη ο αντιπρόεδρος είπε ότι η κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 10, 20 και 50 φράγκων αυξάνεται ενώ τα μεγαλύτερα χαρτονομίσματα επιστρέφονται. Από τον περασμένο Ιούνιο, η κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 1000 φράγκων έχει μειωθεί κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια φράγκα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή