Σταμάτησε να χρησιμοποιεί ντομάτες στα περισσότερα σημεία της στη βόρεια και ανατολική Ινδία η McDonald’s , εν μέσω πενταπλασιασμού των τιμών, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες περιόρισαν την παραγωγή.

Η παγκόσμια αλυσίδα fast food, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλείται τη μη διαθεσιμότητα ποιοτικών προϊόντων «λόγω εποχιακών προβλημάτων στις καλλιέργειες» ως λόγο για τον περιορισμό της χρήσης ντομάτας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο δημοσίων σχέσεων της εταιρείας στην Ινδία.

«Εργαζόμαστε για την επίλυση αυτού του ζητήματος χρησιμοποιώντας βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων των ντοματών που καλλιεργούνται υδροπονικά σε ένα πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον, ώστε να μην εξαρτώνται οι απαιτήσεις μας από τις ιδιοτροπίες της εποχής» είπε χαρακτηριστικά.

Μπορεί η ντομάτα να ανατρέψει την κυβέρνηση

Αν και οι ντομάτες συνήθως γίνονται ακριβές κατά τους φτωχούς μήνες παραγωγής Ιούνιο και Ιούλιο, οι τιμές του βασικού λαχανικού για την ινδική κουζίνα εκτοξεύτηκαν πρόσφατα, καθώς οι καθυστερημένοι μουσώνες, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι θερμότερες από το κανονικό θερμοκρασίες έχουν επηρεάσει τις περιοχές καλλιέργειας της χώρας.

Οι ντομάτες χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική σε ολόκληρη την Ινδία και οι αυξήσεις των τιμών μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες διαμαρτυρίες παρόμοιες με αυτές που προκάλεσαν τα κρεμμύδια, οι οποίες έχουν κυριολεκτικά ανατρέψει κυβερνήσεις στο έθνος της Νότιας Ασίας.

Οι διακυμάνσεις του κόστους μπορούν επίσης να διαταράξουν τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να ελέγξει τον πληθωρισμό και τις δυσανάλογες επιπτώσεις του στις οικονομικά ευάλωτες ομάδες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας.

Οι ντομάτες, τα κρεμμύδια και οι πατάτες αποτελούν ένα μικρό μέρος του συνδυασμένου καλαθιού του δείκτη τιμών καταναλωτή της χώρας, αλλά συμβάλλουν σημαντικά στη μεταβλητότητα του συνολικού πληθωρισμού, αναφέρει η μελέτη. Μια αύξηση των τιμών τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους άλλων λαχανικών και αγαθών και να επηρεάσει αρνητικά τον πληθωρισμό και την επισιτιστική ασφάλεια

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση