Στην έκπληξη του αιώνα στον παγκόσμιο οικονομικό στίβο εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς η Ινδία, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs μέχρι το 2075 θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αφήνοντας πίσω όχι μόνο τις κραταιές Ιαπωνία και Γερμανία, αλλά και τις ΗΠΑ.

Σήμερα η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μετά τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Ινδία: Εξελίσσεται σε μια νέα Κίνα;

Πέρα από τον αυξανόμενο πληθυσμό, η πρόοδος της χώρας στην καινοτομία και στην τεχνολογία, οι υψηλότερες επενδύσεις κεφαλαίου και η αυξανόμενη παραγωγικότητα των εργαζομένων, οδηγούν σε αυτή την πρόβλεψη, αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση της τράπεζας.

«Τις επόμενες δύο δεκαετίες, ο λόγος εξάρτησης της Ινδίας θα είναι ένας από τους χαμηλότερους μεταξύ των περιφερειακών οικονομιών», δήλωσε στο Reuters ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Research της Ινδίας, Santanu Sengupta.

Ο λόγος εξάρτησης μιας χώρας υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των εξαρτημένων ατόμων έναντι του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας. Ένας χαμηλός λόγος εξάρτησης δείχνει ότι υπάρχουν αναλογικά περισσότεροι ενήλικες σε ηλικία εργασίας που είναι σε θέση να υποστηρίξουν τους νεότερους και τους ηλικιωμένους.

Ο Sengupta πρόσθεσε ότι το κλειδί για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ταχέως αυξανόμενου πληθυσμού της Ινδίας είναι η ενίσχυση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού της, προβλέποντας ότι η χώρα θα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες εξάρτησης ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες τα επόμενα 20 χρόνια.

Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει θέσει προτεραιότητα στις υποδομές, ειδικά στη δημιουργία οδικού δικτύου και σιδηροδρόμων. Ο πρόσφατος προϋπολογισμός της χώρας στοχεύει στη συνέχιση των 50ετών προγραμμάτων άτοκων δανείων προς τις κρατικές αρχές, προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις σε υποδομές.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τον ιδιωτικό τομέα να κλιμακώσει τη δυναμικότητά της στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, προκειμένου να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και να απορροφήσει το αυξανόμενο εργατικό δυναμικό.

Τεχνολογία και επενδύσεις

Αιχμή του δόρατος στην αναπτυξιακή τροχιά της Ινδίας είναι επίσης η πρόοδός της στην τεχνολογία και στην καινοτομία, επισημαίνει η τράπεζα.

Τα έσοδα της βιομηχανίας τεχνολογίας της Ινδίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 245 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τη Nasscom, τη μη κυβερνητική εμπορική ένωση της Ινδίας. Αυτή η ανάπτυξη θα προέλθει από τις ροές IT, διαχείρισης επιχειρηματικών διαδικασιών και προϊόντων λογισμικού.

Επιπλέον, η Goldman προέβλεψε ότι οι επενδύσεις κεφαλαίου θα είναι ένας άλλος σημαντικός μοχλός ανάπτυξης της Ινδίας.

«Το ποσοστό αποταμίευσης της Ινδίας είναι πιθανό να αυξηθεί με την πτώση του δείκτη εξάρτησης, την αύξηση των εισοδημάτων και τη βαθύτερη ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα, κάτι που είναι πιθανό να αυξήσει το διαθέσιμο απόθεμα κεφαλαίων για περαιτέρω επενδύσεις», επισημαίνεται.

Οι κίνδυνοι

Η «αχίλλειος πτέρνα» στην αναπτυξιακή πορεία της Ινδίας είναι το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό — και αν αυξάνεται με τον ρυθμό που προβλέπει η τράπεζα.

«Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό στην Ινδία έχει μειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια», σημειώνεται, αναφέροντας ενδεικτικά ότι το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι «σημαντικά χαμηλότερο» από αυτό των ανδρών.

«Μόλις το 20% όλων των γυναικών σε ηλικία εργασίας στην Ινδία εργάζεται», σημειώνει η επενδυτική τράπεζα σε άλλη έκθεσή της τον Ιούνιο.

Οι καθαρές εξαγωγές οδήγησαν επίσης στην ανάπτυξη της Ινδίας, καθώς η χώρα παρουσιάζει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Η τράπεζα τόνισε, ωστόσο, ότι οι εξαγωγές υπηρεσιών έχουν μετριάσει τα υπόλοιπα των τρεχουσών λογαριασμών.

Η οικονομία της Ινδίας καθοδηγείται από την εγχώρια ζήτηση, σε αντίθεση με πολλές άλλες οικονομίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές στην περιοχή, με έως και 60% της ανάπτυξής της να αποδίδεται κυρίως στην εγχώρια κατανάλωση και στις επενδύσεις, σύμφωνα με την έκθεση της Goldman.

Η S&P Global και η Morgan Stanley έχουν επίσης προβλέψει ότι η Ινδία πρόκειται να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία έως το 2030.

Το ΑΕΠ της Ινδίας το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 6,1% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες του Reuters για ανάπτυξη 5%.

Η ανάπτυξη της χώρας για ολόκληρο το έτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 7,2%, έναντι 9,1% το οικονομικό έτος 2021-2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή