Με κέρδη κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία ήταν ανησυχητικά, με τους επενδυτές επί της ουσίας να αναμένουν τα αντίστοιχα στοιχεία από τις ΗΠΑ, προκειμένου να διαγνώσουν τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,5%, με τον κλάδο των κατασκευών να κερδίζει 1,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,03% στις 7.276 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,41% στις 15.736 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,60% στις 7.185 μονάδες.

Πληθωρισμός Γερμανίας

Στο επίκεντρο είναι τα στοιχεία από τον πληθωρισμό της Γερμανίας, ο οποίος αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 6,8%. Η ετήσια ανάκαμψη του γερμανικού πληθωρισμού στα μέσα του δεύτερου τριμήνου οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις επιδράσεις από την περσινή έκπτωση στα καύσιμα και το προσωρινά μειωμένο σιδηροδρομικό εισιτήριο.

Τον Ιούνιο του 2022, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών της ενέργειας, η γερμανική κυβέρνηση μείωσε τους φόρους στα καύσιμα και εισήγαγε ένα εισιτήριο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς που επιτρέπει τη μετακίνηση σε όλη τη χώρα με 9 ευρώ το μήνα, προκαλώντας βουτιά του πληθωρισμού.

Ο δομικός πληθωρισμός της Γερμανίας, ο οποίος δεν περιλαμβάνει ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, διαμορφώθηκε στο 5,8% τον Ιούνιο, από 5,4% τον Μάιο.

Αγορά εργασίας στη Βρετανία

Την ίδια ώρα, οι μισθοί στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ κατά τους τρεις μήνες έως τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση 7,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Από την άλλη, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε απροσδόκητα από 3,8% σε 4% τους τρεις μήνες έως τον Απρίλιο, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας συνέχισαν να μειώνονται. Το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε στο 7,6% λόγω της αύξησης της μερικής απασχόλησης.

“Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να καταφέρνουν να εξασφαλίζουν ισχυρές μισθολογικές αυξήσεις παρά την προφανή κάμψη της αγοράς εργασίας στο σύνολό της, γεγονός που ενδεχομένως αντανακλά τις προσπάθειες των εταιρειών να αποτρέψουν την αποχώρηση εξειδικευμένων εργαζομένων, αλλά επίσης υποδηλώνει ότι η αποδυνάμωση της αγοράς που υποδηλώνουν οι κεντρικοί αριθμοί μπορεί να μην είναι ορατή στην πράξη”, δήλωσε ο Stuart Cole, επικεφαλής μακροοικονομικός οικονομολόγος της Equiti Capital.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές