Τις μεγάλυτερες απώλειες από διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά την έναρξη της πανδημίας στις αρχές του 2020, αναμένεται να καταγράψουν οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες στην ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων τους αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τους FT.

Τα αυξανόμενα επιτόκια ασκούν πίεση στους δανειολήπτες, οι οποίοι αθετούν τις πληρωμές τους, μεταφέροντας το πρόβλημα στον τραπεζικό κλάδο και εν γένει στην αμερικανική οικονομία.

Γιατί η Αμερική έχει τόσες πολλές τράπεζες

Τα κόκκινα δάνεια πολλαπλασιάζονται

Έπειτα από τρία χρόνια σχετικά χαμηλών αθετήσεων, λόγω της αύξησης των μετρητών την εποχή της πανδημίας και άλλων κυβερνητικών ενισχύσεων, οι δανειστές αρχίζουν να αισθάνονται τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων και του πληθωρισμού μέσω του αυξανόμενου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Διαγραφές και προβλέψεις

Οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ – η JPMorgan , η Bank of America, η Citigroup, η Wells Fargo, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley – προβλέπεται να διαγράψουν συνολικά 5 δισ. δολάρια που συνδέονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των τραπεζικών αναλυτών όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι έξι τράπεζες θα ενισχύσουν τις ταμειακές ροές με επιπλέον 7,6 δισ. δολάρια σε προβλέψεις, για να καλύψουν δάνεια που θα μπορούσαν να «κοκκινήσουν» στο μέλλον, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι σχεδόν διπλάσια από ό,τι ήταν το ίδιο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, παραμένουν κάτω από τα επίπεδα στην αρχή της πανδημίας, όταν οι διαγραφές και οι προβλέψεις κορυφώθηκαν στα 6 δισ. και 35 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Οι πιστωτικές κάρτες αποτελούν το μεγαλύτερο πλήγμα για αρκετές από τις τράπεζες. Οι διαγραφές καρτών της JPMorgan ανήλθαν σε 1,1 δισ. δολάρια το τρίμηνο, εκτιμούν οι αναλυτές, από 600 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Στην BofA, ο δανεισμός μέσω πιστωτικών καρτών αντιπροσωπεύει περίπου το 25% των διαγραφών της.

Τα δάνεια εμπορικών ακινήτων

Τα δάνεια εμπορικών ακινήτων (CRE) αποδεικνύονται επίσης τροχοπέδη στις επιδόσεις των τραπεζών. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντιμετωπίζουν μειωμένη ζήτηση για χώρους γραφείων, καθώς η τηλεργασία βρίσκεται ακόμη στο προσκήνιο, παρόλο που η πανδημία έχει τελειώσει.

Η Wells Fargo, ο μεγαλύτερος δανειστής CRE μεταξύ των έξι τραπεζών ανέφερε στους επενδυτές αυτό το μήνα ότι πρόσθεσε 1 δισ. δολάρια στις προβλέψεις για ζημίες από δάνεια για να καλύψει πιθανές απώλειςς που συνδέονται με κτίρια γραφείων και άλλα ακίνητα.

Επενδυτική τραπεζική και συναλλαγές

Η επενδυτική τραπεζική είναι επίσης πιθανό να πλήξει τα κέρδη. Τα έσοδα των τραπεζών αναμένεται να μειωθούν και πάλι αυτό το τρίμηνο λόγω της παρατεταμένης μειωμένης σύναψης συμφωνιών που έχει διαρκέσει περισσότερο από ό,τι πολλά στελέχη είχαν προβλέψει.

Τα έσοδα από τις συναλλαγές, τα οποία εκτοξεύτηκαν τα τελευταία χρόνια, αναμένεται επίσης να επιβραδυνθούν.

Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανό να υπερτερούν των αρνητικών για τις περισσότερες από τις μεγάλες τράπεζες. Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι έξι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες θα αναφέρουν αυξημένα κατά 6% κέρδη ανά μετοχή σε ετήσια βάση.

Η JPMorgan, η Citi και η Wells Fargo ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους την Παρασκευή και ακολουθούν η BofA και η Morgan Stanley στις 18 Ιουλίου, ενώ η Goldman Sachs υποβάλλει την έκθεσή της στις 19 Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή