Ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος για να ευδοκιμήσουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα, δήλωσε την Κυριακή η αμερικανή υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, καθώς ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στο Πεκίνο με στόχο τη σταθεροποίηση της σχέσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η Γέλεν υπογράμμισε ότι είχε «άμεσες, ουσιαστικές και παραγωγικές» συνομιλίες με τη νέα οικονομική ηγεσία της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Λι Κιανγκ και του Παν Γκονγκσένγκ, του νεοδιορισθέντα από το ΚΚ Κίνας ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Τζάνετ Γέλεν: Ορατή η απειλή ύφεσης στις ΗΠΑ

«Καμία επίσκεψη δεν θα λύσει τις προκλήσεις μας εν μία νυκτί. Αλλά αναμένω ότι αυτό το ταξίδι θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός ανθεκτικού και παραγωγικού καναλιού επικοινωνίας», είπε η Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

«Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι οι διμερείς συναντήσεις μου – οι οποίες διήρκεσαν συνολικά περίπου 10 ώρες σε δύο 24ωρα – λειτούργησαν ως ένα βήμα προς τα εμπρός στην προσπάθειά μας να θέσουμε τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας σε πιο σίγουρες βάσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Κίνας Λιάο Μιν είπε σε δήλωση την Κυριακή ότι οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν «μακρές και ειλικρινείς» συναντήσεις και θα «διατηρήσουν την επικοινωνία» στο μέλλον.

Το ταξίδι της Γέλεν σηματοδότησε τη δεύτερη επίσκεψη ενός αξιωματούχου του υπουργικού συμβουλίου των ΗΠΑ στην κινεζική πρωτεύουσα μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις με το Πεκίνο μετά από μήνες εντάσεων.

Τους τελευταίους μήνες, ενώ πιέζουν για την επανέναρξη των διπλωματικών συνομιλιών υψηλού επιπέδου, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες, ώθησαν επιτυχώς τους συμμάχους στην Ιαπωνία και την Ολλανδία να περιορίσουν τις πωλήσεις προηγμένων ημιαγωγών στην Κίνα και συσπειρώθηκαν άλλες προηγμένες οικονομίες για να αντιμετωπίσουν τον «οικονομικό καταναγκασμό του Πεκίνου .»

Ωστόσο, η Γέλεν επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν να αποσυνδεθούν από την Κίνα, κάτι που όπως είπε θα ήταν «καταστροφικό και για τις δύο χώρες και αποσταθεροποιητικό για τον κόσμο» και «σχεδόν αδύνατο να γίνει».

«Υπάρχει μια σημαντική διάκριση μεταξύ της αποσύνδεσης, αφενός, και, αφετέρου, της διαφοροποίησης των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού ή της λήψης στοχευμένων ενεργειών εθνικής ασφάλειας», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν «στοχευμένες ενέργειες» για την προστασία των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας και των συμμάχων τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι αυτές οι ενέργειες είναι «διαφανείς, στενής εμβέλειας και στοχευμένες σε σαφείς στόχους».

Μετά τη συνάντηση της Γέλεν με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Χι Λιφένγκ το Σάββατο, μια αναφορά από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua φάνηκε να υποδηλώνει ότι η κινεζική πλευρά διαφώνησε με αυτήν την προσέγγιση.

«Η Κίνα πιστεύει ότι η γενίκευση της εθνικής ασφάλειας δεν ευνοεί τις κανονικές οικονομικές και τις εμπορικές ανταλλαγές», ανέφερε. «Η κινεζική πλευρά έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για τις κυρώσεις των ΗΠΑ και τα περιοριστικά μέτρα κατά της Κίνας».

Ενας τρόπος συμβίωσης

Η Γέλεν επισήμανε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν «σημαντικές διαφωνίες» που πρέπει να κοινοποιηθούν «σαφώς και άμεσα», αλλά σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν βλέπει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας «μέσα από το πλαίσιο της σύγκρουσης μεγάλων δυνάμεων».

«Πιστεύουμε ότι ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος για να ευδοκιμήσουν και οι δύο χώρες μας. Και τα δύο κράτη έχουν την υποχρέωση να διαχειριστούν υπεύθυνα αυτή τη σχέση: να βρουν έναν τρόπο να ζήσουν μαζί και να μοιραστούν την παγκόσμια ευημερία», είπε.

Η Γέλεβ πίεσε Κινέζους αξιωματούχους για τις “σοβαρές ανησυχίες της Ουάσιγκτον για τις αθέμιτες οικονομικές πρακτικές της Κίνας” – συμπεριλαμβανομένων των φραγμών στην πρόσβαση στην αγορά για ξένες εταιρείες και ζητημάτων που αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία – και “ανησυχεί για μια πρόσφατη αύξηση των καταναγκαστικών ενεργειών κατά αμερικανικών εταιρειών”.

Ο επικαιροποιημένος νόμος του Πεκίνου για την αντικατασκοπεία και η καταστολή των δυτικών εταιρειών συμβούλων έχουν εκνευρίσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Τους τελευταίους μήνες, οι κινεζικές αρχές ανέκριναν το προσωπικό του γραφείου της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων Bain & Company στη Σαγκάη και έκλεισαν το γραφείο της Mintz Group, μιας αμερικανικής ελεγκτικής εταιρείας στο Πεκίνο, ενώ συνέλαβαν πέντε άτομο από το τοπικό προσωπικό της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής