Την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη παλεύουν με έναν επίμονο πληθωρισμό, που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υπάρχει και μια οικονομία που φλερτάρει με τις αρνητικές τιμές: ο λόγος για την Κίνα η οποία τον Ιούνιο βρέθηκε στο χείλος του αποπληθωρισμού, ενισχύοντας τις πιέσεις προς το Πεκίνο να λάβει άμεσα μέτρα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν σταθερός από έτος σε έτος και μειώθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εργοστασιακέ τιμές υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2016, καθώς η ζήτηση για καταναλωτικά και βιομηχανικά προϊόντα μειώθηκε.

Νέα πτώση των εργοστασιακών τιμών στην Κίνα

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα τελευταία στοιχεία μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων από από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να συνδυαστεί με άλλες πολιτικές δημοσιονομικής τόνωσης.

«Η Κίνα εξακολουθεί να αναπτύσσεται – το ερώτημα είναι αν θα πετύχει τον στόχο της», σχολίασε στους Financial Times, ο Heron Lim, οικονομολόγος στη Moody’s Analytics. «Όσον αφορά αυτή την ανάκαμψη, είναι ακόμα εκεί, αλλά η ανησυχία είναι ότι επιβραδύνεται».

Ο στόχος της ανάπτυξης

Η Κίνα στοχεύει σε αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 5% φέτος, καθώς η οικονομία εξέρχεται από τους αυστηρότατους περιορισμούς της Covid-19, αλλά η ανάκαμψη αποδεικνύεται εύθραυστη, με τις τιμές των ακινήτων και τις εξαγωγές να πέφτουν.

Όπως επισημαίνουν οι FT, η κατανάλωση εξακολουθεί να αυξάνεται, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να διατηρήσει την ανάκαμψη καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, μειώνοντας τη ζήτηση για τις εξαγωγές της Κίνας.

Η αποδυνάμωση της οικονομίας έρχεται καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να μετριάσει τις εντάσεις με τις ΗΠΑ, τις οποίες πολλοί κατηγορούν για την έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Κίνα μετά από μια σειρά κυρώσεων.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Πεκίνο το περασμένο Σαββατοκύριακο προσπάθησε να καθησυχάσει τους κινέζους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπ’ αριθμόν δύο αξιωματούχου της Κίνας, του πρωθυπουργού Li Qiang, ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν πλήρη οικονομική αποσύνδεση.

Βουτιά στις τιμές παραγωγού

Ειδικότερα, τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 5,4% σε ετήσια βάση,  από μείωση 4,6% που κατέγραψε τον Μάιο και ταχύτερα από την πτώση 5%  που προέβλεπαν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν ότι η βουτιά οφείλεται εν μέρει στις ασθενέστερες τιμές των εμπορευμάτων και στις συνεχιζόμενες μειώσεις τιμών.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων αυξήθηκε τον Ιούνιο εν μέρει λόγω των υψηλότερων τιμών των λαχανικών, οι οποίες ανέβηκαν κατά 10,8% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με μείωση 1,7% τον Μάιο.

Ωστόσο, οι τιμές του χοιρινού κρέατος ήταν χαμηλές λόγω της χαμηλής ζήτησης, με πτώση 7,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο.

«Η μέτρηση του εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού υποστηρίζει την άποψή μας ότι η PBoC είναι πιθανό να εφαρμόσει δύο ακόμη γύρους περικοπών των επιτοκίων», γράφουν οι οικονομολόγοι της Nomura σε ερευνητικό τους σημείωμα.

Πρόσθεσαν μάλιστα, ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί επίσης να επιδιώξει να απελευθερώσει περισσότερη ρευστότητα στο σύστημα μειώνοντας περαιτέρω τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών, ο οποίος απαιτεί από τις τράπεζες να διατηρούν ένα ορισμένο επίπεδο κεφαλαίων ως μέτρο προληπτικής εποπτείας.

Ο Lim της Moody’s απάντως είπε ότι λίγοι περίμεναν ένα ερέθισμα τύπου «μπαζούκα». «Παρά το γεγονός ότι η οικονομία βρίσκεται πολύ κοντά στον αποπληθωρισμό, δεν φαίνεται ότι η PBoC εξετάζει νομισματικά κίνητρα όπως θα έκαναν η Fed των ΗΠΑ ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Η αποδυνάμωση των οικονομικών επιδόσεων έρχεται καθώς Κινέζοι οικονομολόγοι προτρέπουν την κυβέρνηση να στραφεί από την παραδοσιακή μορφή τόνωσης – επενδύοντας σε μεγάλά έργα υποδομής-  στη στόχευση των καταναλωτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή