«Έχουμε λάβει αποφάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πώς να εξελίξουμε περαιτέρω τη σχέση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και θα συνομιλήσω επ’ αυτού με τον πρόεδρο Ερντογάν» ανέφερε το μεσημέρι της Τρίτης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΑP από το Βίλνιους, o Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι οι μελλοντικές σχέσεις των Βρυξελλών με την Τουρκία θα αντανακλούν τη θέση της ως «σημαντικού εταίρου» της ΕΕ χωρίς ωστόσο να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ερντογάν: Συνδέει την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Μία μέρα νωρίτερα πάντως, ο Γερμανός καγκελάριος είχε δηλώσει ότι το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το θέμα της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας στην ΕΕ δεν πρέπει να συγχέονται διότι είναι δύο εντελώς διαφορετικά θέματα.

Από εκεί και πέρα ως προς το πράσινο φως της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ανέφερε μέσω twitter: «Καλά νέα από το Βίλνιους: Ο δρόμος άνοιξε επιτέλους για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία. Οι κοινές μας προσπάθειες απέδωσαν καρπούς, 32 στον αριθμό, είμαστε όλοι πιο ασφαλείς μαζί. Συγχαρητήρια Σουηδία!».

Γερμανικό πακέτο 700 εκατομμυρίων στο Κίεβο

Στο άλλο μεγάλο «μέτωπο» της Συνόδου, τον πόλεμο στην Ουκρναία, λίγο πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, η Γερμανία ανανοινώνει νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τρίτης. Μεταξύ αυτών, το νέο πακέτο περιλαμβάνει επιπλέον 40 τεθωρακισμένα άρματα τύπου Marder, 25 άρματα μάχης Leopard 1A5, αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot, μεγάλες ποσότητες πυρομαχικής ύλης αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ντρόουν).

Ήδη τον περασμένο Μάιο, η Γερμανία είχε ανακοινώσει κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βερολίνο ογκώδες εξοπλιστικό πακέτο προς το Κίεβο ύψους 2,7 δις ευρώ.

Από εκεί και πέρα ως προς το θέμα μιας «άμεσης» ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για το οποίο η γερμανική κυβέρνηση έχει βάλει φρένο εδώ και καιρό, η επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου Μαρί-Άγκνες Στρακ Τσίμερμαν από τους Φιλελευθέρους ανέφερε ότι η Σύνοδος του Βίλνιους θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να στείλει «σαφές μήνυμα ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όταν τελειώσει ο πόλεμος».

Deutsche Welle

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή