Συμφωνία για τα σιτηρά: Διαπραγματεύσεις στα… παρά πέντε για να διασωθεί

Τι δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος από το Βίλνιους

Συμφωνία για τα σιτηρά: Διαπραγματεύσεις στα… παρά πέντε για να διασωθεί

Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι την εκπνοή της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα στις 17 Ιουλίου,  η παράτασή της κρέμεται από μία κλωστή.

Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τις ανησυχίες ο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συμφωνίας συνεχίζονται, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα μπορεί να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, αν οι δύο αυτές χώρες το προτείνουν.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σιτηρά: Στον «αέρα» η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας – Πού θα φτάσουν οι τιμές των τροφίμων [γράφημα]

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι προσκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να επισκεφτεί την Τουρκία τον Αύγουστο.

Ωστόσο, σήμερα, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν έχει προς το παρόν κανένα πλάνο να συνομιλήσει με τον Ερντογάν.

Αναφορικά με τις προσπάθειες για την παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την παράταση της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών» στη Μαύρη Θάλασσα.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για την υποστήριξη των προσπαθειών του Κιέβου και της Άγκυρας με στόχο την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Ρωσία: Δε βλέπει λόγους για να ανανεώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ρωσία διατείνεται ότι η πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας βοήθησε στο να παραδoθούν ουκρανικά σιτηρά σε χώρες «καλοθρεμμένες», αλλά απέτυχε να βοηθήσει εκείνες που το χρειάζονταν περισσότερο στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Οι πέντε φτωχότερες χώρες – η Αιθιοπία, η Υεμένη, το Αφγανιστάν, το Σουδάν και η Σομαλία – είχαν λάβει μόνο το 2,6% των σιτηρών που αποστέλλονταν, ανέφερε. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση σχετικά με τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων είχε «συνεχίσει να επιδεινώνεται».

Η Ρωσία τονίζει ότι δεν έχει δει καμία πρόοδο σε μια σειρά από αιτήματα που έχει υποβάλει, συμπεριλαμβανομένης της επανασύνδεσης της κρατικής αγροτικής τράπεζάς της στο διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

Καθυστερήσεις

Από την υπογραφή της συμφωνίας για τα σιτηρά στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Ιουλίου 2022, σχεδόν 33 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων έχουν εξαχθεί στις παγκόσμιες αγορές, συμβάλλοντας στη χαλάρωση των τιμών των τροφίμων, οι οποίες εκτινάχθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Όμως οι εξαγωγές έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά από τον Μάιο, καθώς οι επιθεωρήσεις και οι νηολογήσεις πλοίων μειώθηκαν δραματικά. Διπλωμάτες είχαν κατηγορήσει στο παρελθόν τη Ρωσία για επιβράδυνση των επιθεωρήσεων.

Ο ΟΗΕ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχουν νηολογηθεί νέα πλοία για διέλευση από τη Μαύρη Θάλασσα από τις 26 Ιουνίου στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο επιβλέπει τη συμφωνία.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο