Η κατακόρυφη πτώση των εσόδων από τις εξαγωγές ενέργειας αποτυπώνεται ανάγλυφα στην υποχώρηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας το δεύτερο τρίμηνο από το ανώτατο όριο του προηγούμενου έτους.

Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε στα 5,4 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο, από 76,7 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο το 2022, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.  Πρόκειται για το μικρότερο πλεόνασμα από το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Ρωσία: Ο «αόρατος» στόλος εξαφανίζεται ακόμα πιο γρήγορα από ό,τι αναπτύχθηκε

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μειώνονται τα έσοδα που παρείχαν στο Κρεμλίνο μια κρίσιμη πηγή σκληρού νομίσματος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Με την οικονομία υπό άνευ προηγουμένου κυρώσεις, οι χαμηλότερες τιμές αργού και οι περιορισμένες ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των εισαγωγών περιορίζουν το απροσδόκητο πλεόνασμα που έφτασε το ρεκόρ των 233 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να αναμένει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος και 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024. Σε ανακοίνωσή της αναφέρεται ότι  η επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου της Ρωσίας προκλήθηκε από τη μείωση του όγκου των εξαγωγών καθώς και τη μείωση των τιμών κυρίως για εξαγωγές ενέργειας.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέστη αρνητικό τον Ιούνιο λόγω εποχιακών παραγόντων και πληρωμών μερισμάτων από ρωσικές εταιρείες εν μέσω ενός δυσμενούς περιβάλλοντος στην αγορά, σύμφωνα με την τράπεζα.

H Goldman Sachs

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου συνέβαλε κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια στη μείωση του πλεονάσματος του δεύτερου τριμήνου σε ετήσια βάση, ενώ οι αυξανόμενες εισαγωγές πιθανότατα το μείωσαν σε αντίστοιχο μέγεθος.  Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφείλεται στη μείωση των όγκων και των τιμών των εξαγωγών φυσικού αερίου.

«Πιστεύουμε ότι οι βασικοί μοχλοί του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα συνεχίσουν να είναι η αύξηση της εγχώριας ζήτησης, η οποία αυξάνεται γρήγορα λόγω της σημαντικής χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής και των τιμών του πετρελαίου», δήλωσαν οι αναλυτές της Goldman στο Bloomberg.

Θα συνεχιστεί η επιδείνωση

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, το εξωτερικό ισοζύγιο της Ρωσίας συνεχίζει να επιδεινώνεται καθώς οι ενεργειακές κυρώσεις ασκούν πίεση και οι χαλαρές εσωτερικές πολιτικές αυξάνουν τη ζήτηση για εισαγωγές. Ένα ασθενέστερο εμπορικό ισοζύγιο σημαίνει ότι το ρούβλι της Ρωσίας θα παραμείνει επίσης αδύναμο, ανεβάζοντας τον πληθωρισμό κοντά στο 5% φέτος. Αναμένεται, ακόμη, ότι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών το 2023 θα συρρικνωθεί σε λιγότερο από το ένα πέμπτο των 233 δισεκατομμυρίων δολαρίων του περασμένου έτους.

Το στενότερο εξωτερικό ισοζύγιο θα σημαίνει ότι η ικανότητα της Ρωσίας να κατευθύνει τα κεφάλαια για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και την υποδομή που χρειάζεται για να αποφύγει τις κυρώσεις θα περιοριστεί επίσης.

Ο Alexander Isakov, ρώσος οικονομολόγος, εκτιμά ότι η επιδείνωση των εξωτερικών οικονομικών κρατά το ρωσικό νόμισμα υπό πίεση και υποκινεί την αστάθειά του.

Το ρούβλι υποχώρησε κατά 13% έναντι του δολαρίου το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές, μετά το πέσο της Αργεντινής και την τουρκική λίρα. Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μήνα, που αποτυπώνει την αναταραχή στο νόμισμα, είναι η υψηλότερη στον κόσμο.

«Λόγω των κυρώσεων, η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου αντικατοπτρίζει πλέον μόνο τις ροές τρεχουσών συναλλαγών», δήλωσε σε έκθεσή του ο Ulrich Leuchtmann, επικεφαλής στρατηγικής νομισμάτων στην Commerzbank AG. Ως εκ τούτου, το ρούβλι είναι πιθανό να υποτιμηθεί μεσοπρόθεσμα λόγω της μείωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή