
Σε συστάσεις προς τους καλλιεργητές προχωράει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς οι παρατεταμένες πολύ υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν αρνητικά τις καλλιέργειες, γεγονός που σχετίζεται κυρίως με την αυξημένη απαίτηση σε νερό. Η επιλογή των υπεραρδεύσεων από τους παραγωγούς δημιουργεί υπερκατανάλωση αρδευτικού νερού χωρίς να προσφέρει τα αναμενόμενα οφέλη, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Οι συστάσεις του υπουργείου
Η αυξημένη κατανάλωση οδηγεί, σε όξυνση του φαινομένου της υφαλμύρωσης. Η βασική σύσταση, τονίζει το υπουργείο, είναι η άρδευση μόνο σε πολύ πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες και η αποφυγή της κατά τις μεσημβρινές ώρες, ήτοι από 05:00 πμ μέχρι τις 10:00 πμ και από τις 18:00 μμ μέχρι τις 02:00 πμ εφ’ όσον είναι εφικτό.
Καύσωνας Κλέων: Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας – Πώς θα προστατευτείτε από τη ζέστη
Δεν συστήνεται η λύση της εφαρμογής υπερβολικά αυξημένων ποσοτήτων νερού, γιατί είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε ασυνέχεια στην διανομή νερού και σημαντικά προβλήματα στο υφιστάμενο μοντέλο διαχείρισης και οργάνωσης της άρδευσης.
Συστήνεται η κατά το δυνατό αποφυγή έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες και η αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας κατά τις ώρες αυτές.
Επιπλέον ενισχυτικό ρόλο στην προσπάθεια για την προστασία φυτών και καλλιεργειών κατά την διάρκεια του καύσωνα έχουν ενέργειες όπως:
· η αποφυγή λιπάνσεων (ιδιαίτερα με αμμωνιακά λιπάσματα ή κοπριά που επιφέρουν σημαντικό στρες στα φυτά),
· η σκίαση των φυτών,
· το σωστό κλάδεμα και φροντίδα τους (για βελτίωση του αερισμού),
· ο ψεκασμός του φυλλώματος με χρήση οικολογικών σκευασμάτων (όπως καολίνη ή ζεόλιθου),
· η εδαφοκάλυψη (με υλικά όπως βότσαλα, φλοιό πεύκου κ.α),
· η διαβροχή των φύλλων (για φυτά εσωτερικού χώρου),
· η χρήση ανθοκομικού περλίτη κ.α.
Όσον αφορά στην παραγωγή ή στην λειτουργία των δημοσίων έργων αρμοδιότητας ΥΠΑΑΤ προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, αναφέρει η ανακοίνωση.
Ιδιαίτερα σε αρδευτικά δίκτυα, φράγματα και άλλα τεχνικά έργα και στις εργασίες σε μη στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική επιβάρυνση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε κατασκευή ξυλοτύπων, σκυροδετήσεις, τοποθέτηση σωλήνων κ.α.) ή σε κλειστούς χώρους χωρίς κλιματισμό όπως αντλιοστάσια και ιδίως στις χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών), επιβάλλεται η αυστηρή τήρηση της προβλεπόμενης νομοθεσίας.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση