
Tο AIDS είναι πιθανό να εξαλειφθεί μέχρι το 2030 αν οι χώρες επιδείξουν την πολιτική βούληση να επενδύσουν στην αποτροπή και τη θεραπεία και εγκρίνουν νόμους που δεν θα εισάγουν διακρίσεις, όπως ανέφεραν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.
Το 2022 εκτιμάται πως 39 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμβίωναν με τον HIV, σύμφωνα με το UNAIDS, το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS. Ο HIV μπορεί να εξελιχθεί σε AIDS αν μείνει χωρίς θεραπεία.
Έρευνα – Μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας για τους ανθρώπους με HIV
«Στιγματισμός, διακρίσεις και βία»
“Έχουμε μια λύση αν ακολουθήσουμε την ηγεσία χωρών που έχουν διαμορφώσει ισχυρή πολιτική δέσμευση να θέσουν σε προτεραιότητα τους ανθρώπους και να επενδύσουν σε προγράμματα με βάση στοιχεία για την πρόληψη και θεραπεία του HIV”, ανέφερε το UNAIDS σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Ανέφερε πως μια αποτελεσματική απάντηση στον HIV θα ήταν η έγκριση νόμων που δεν εισάγουν διακρίσεις και ενδυναμώνουν τα κοινοτικά δίκτυα, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών. Οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV ή με το AIDS σε πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωποι με στιγματισμό, διακρίσεις και βία.
“Η πρόοδος ήταν πιο ισχυρή στις χώρες και τις περιοχές που έχουν τις περισσότερες οικονομικές επενδύσεις, όπως στην ανατολική και νότια Αφρική, όπου οι νέες μολύνσεις από τον HIV έχουν μειωθεί κατά 57% από το 2010”, αναφέρει η έκθεση.

Αύξηση στις νέες μολύνσεις
Προστίθεται, ωστόσο, πως έχει καταγραφεί απότομη αύξηση στις νέες μολύνσεις στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία καθώς και στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
“Οι τάσεις αυτές οφείλονται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη υπηρεσιών πρόληψης του HIV για περιθωριοποιημένους πληθυσμούς και πληθυσμούς-κλειδί και στους φραγμούς που θέτουν οι τιμωρητικοί νόμοι και οι κοινωνικές διακρίσεις”, όπως αναφέρει η έκθεση.
Πέρυσι, 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν με τον HIV και 630.000 πέθαναν από ασθένειες σχετιζόμενες με το AIDS, σύμφωνα με το UNAIDS.


Latest News

Το mega deal της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Formula 1
Η τολμηρή κίνηση του Σερ Τζιμ Ράτκλιφ και η πιθανή πρόσληψη του μηχανικού της Mercedes F1, Μίκαελ Σανσόνι

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Η UEFA ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο Champions League – Όλα τα δεδομένα
Ποιες επιπρόσθετες αλλαγές εξετάζει η UEFA για το Champions League, μετά το νέο φορμάτ και τη League Phase.

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας

Νέος πρεσβευτής της Chanel ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ
Η σχέση του Κέντρικ Λαμάρ με τον οίκο ξεκίνησε το 2023, όταν παρευρέθηκε στο Met Gala το οποίο είχε ως θέμα «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty».

Ο Τι Τζέι Σορτς, οι 450.000 στην Παρί και το «χρυσό» συμβόλαιο που ψάχνει στην αγορά
Ο Τι Τζέι Σορτς απασχολεί τη… μισή Euroleague, μετά την καταπληκτική σεζόν με την Παρί – Πόσα χρήματα παίρνει στη γαλλική ομάδα και πόσα αναμένεται να βρει στην αγορά…

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Warner Bros και DC τιμούν την 87η επέτειο του Superman
Η ταινία «Superman» του Τζέιμς Γκαν, μία από πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 11 Ιουλίου

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.