Έρευνα σε βάρος της OpenAI, της εταιρείας που δημιούργησε το ChatGPT, ξεκίνησε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), διερευνώντας εάν και σε ποιον βαθμό η εταιρεία παραβίασε τους νόμους περί προστασίας των καταναλωτών με την απόσπαση δημόσιων δεδομένων και τη δημοσίευση ψευδών πληροφοριών μέσω του chatbot της.

Μπιλ Γκέιτς: Γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη

Σύμφωνα με το Fortune, ο οργανισμός έστειλε στην OpenAI επιστολή 20 σελίδων ζητώντας λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, τα προϊόντα, τους πελάτες, τις εγγυήσεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής και τις ρυθμίσεις για την ασφάλεια των δεδομένων.

Εκπρόσωπος της FTC δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με την έρευνα, την οποία ανέφερε για πρώτη φορά η Washington Post την Πέμπτη.

Το έγγραφο της FTC που δημοσίευσε η Post ανέφερε ότι ο οργανισμός διερευνά κατά πόσον η OpenAI έχει «εμπλακεί σε αθέμιτες ή παραπλανητικές πρακτικές προστασίας της ιδιωτικής ζωής ή ασφάλειας δεδομένων» ή πρακτικές που βλάπτουν τους καταναλωτές.

Ο ιδρυτής της OpenAI Σαμ Άλτμαν εξέφρασε μέσω Twitter την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η έρευνα αποκαλύφθηκε μέσω μιας διαρροής, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή «δεν θα βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης». Πρόσθεσε πάντως ότι η εταιρεία του θα συνεργαστεί με την FTC.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς η τεχνολογία μας να είναι ασφαλής και φιλική προς τον πολίτη, και είμαστε σίγουροι ότι ακολουθούμε το νόμο», έγραψε. «Προστατεύουμε το απόρρητο των χρηστών και σχεδιάζουμε τα συστήματά μας για να μαθαίνουμε για τον κόσμο, όχι για ιδιώτες».

Μια σημαντική απειλή

Όπως σχολιάζει το Fortune, η κίνηση της FTC αποτελεί τη σημαντικότερη ρυθμιστική απειλή μέχρι στιγμής για την ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης, αν και δεν είναι η μόνη πρόκληση που αντιμετωπίζουν αυτές οι εταιρείες. Η κωμικός Sarah Silverman και δύο άλλοι συγγραφείς έχουν μηνύσει τόσο την OpenAI όσο και τη μητρική εταιρεία Meta του Facebook για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης των εταιρειών «εκπαιδεύτηκαν» παράνομα, μέσω βάσεων δεδομένων που περιείχαν παράνομα αντίγραφα των έργων τους.

Την Πέμπτη, η OpenAI και το Associated Press ανακοίνωσαν μια συμφωνία βάσει της οποίας η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης θα παραχωρήσει άδεια χρήσης στο αρχείο ειδήσεων του AP.

Ο Αλτμαν έχει αναδειχθεί σε ένα είδος παγκόσμιου πρεσβευτή της ΤΝ μετά την κατάθεσή του στο Κογκρέσο τον Μάιο και την επακόλουθη περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, την ώρα που οι ρυθμιστικές αρχές έβαζαν τις τελευταίες πινελιές σε ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο για την ΤΝ. Ο ίδιος ο Άλτμαν έχει ζητήσει τη ρύθμιση της ΤΝ, αν και έχει την τάση να δίνει έμφαση σε δύσκολα αξιολογήσιμες υπαρξιακές απειλές, όπως η πιθανότητα τα συστήματα ΤΝ να στραφούν μια μέρα εναντίον της ανθρωπότητας

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η εστίαση σε μια μακρινή ανησυχία αναφορικά με τα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει η Τεχνητή Νοημοσύνη ίσως καθιστά δυσκολότερη τη λήψη μέτρων κατά των απειλών που έχουν ήδη εμφανιστεί, ζητώντας από τις ρυθμιστικές αρχές να εμβαθύνουν στη διαφάνεια των δεδομένων, τη διακριτική συμπεριφορά και το ενδεχόμενο εξαπάτησης και παραπληροφόρησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη