Η άνοδος της θερμοκρασίας στα ύδατα της Φλόριντα λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει προκαλέσει ακραία πίεση στους κοραλλιογενείς υφάλους προκαλώντας λεύκανση, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες.

Κλιματική αλλαγή: Η αιτία πίσω από την ταχύτατη εναλλαγή ακραίων καιρικών φαινομένων

«Τον τελευταίο χρόνο [η εικόνα] ήταν πραγματικά καταθλιπτική, επειδή είδαμε πολλές αλλαγές. Παρακολουθούμε περιοχές στο Μαϊάμι εδώ και πέντε χρόνια και αρχίζουμε να βλέπουμε αλλαγές σε αυτές», δήλωσε ο Michael Studivan, επιστήμονας του Προγράμματος Υγείας και Παρακολούθησης των Κοραλλιών της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ).

Την τελευταία εβδομάδα, καθώς ο νότος των ΗΠΑ πλήττεται από κύμα καύσωνα, η NOAA ανέφερε θερμοκρασίες νερού στη Φλόριντα στους 35 βαθμούς Κελσίου. Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να κυμαίνονται μεταξύ 22 31 βαθμών.

Η ακραία ζέστη έχει προκαλέσει λεύκανση των κοραλλιών, που αποτελεί ένδειξη ευαλωτότητας.

Πώς απαντούν οι επιστήμονες

Για την αντιμετώπιση της κρίσης, η NOAA και το Mote Marine Laboratory and Aquarium συγκεντρώνουν πόρους και λένε ότι έχουν καταλήξει σε νέες τεχνικές για τον πολλαπλασιασμό και τη μεταμόσχευση υγιών κοραλλιών. Καλλιεργούν τμήματα κοραλλιών σε φυτώρια, εξασφαλίζοντας ότι θα είναι υγιή και δυνατά πριν τα φέρουν στον ωκεανό.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι δημιουργούν σπίτια για εκατομμύρια είδη θαλάσσιας ζωής, υποστηρίζουν υγιή τροφικά δίκτυα των ωκεανών και προστατεύουν τις ακτές, λένε οι ειδικοί. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι της Φλόριντα αποτελούν επίσης πόλο έλξης τουριστών και συμβάλλουν στη στήριξη της τοπικής οικονομίας.

«Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τα κοράλλια σε αυτούς τους κοραλλιογενείς υφάλους με τρόπο που να μπορούν πλέον να αναλάβουν τη δική τους αναπαραγωγή και να μας βγάλουν εκτός δουλειάς», δήλωσε ο Michael Crosby, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Mote Marine Laboratory and Aquarium.

Ο Στούντιβαν δήλωσε ότι ορισμένα από τα κοράλλια στο λιμάνι του Μαϊάμι είναι υγιή, γεγονός που αποτελεί καλό σημάδι. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς αυτά τα κοράλλια μπόρεσαν να επιβιώσουν και αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους ίδιους μηχανισμούς στο πλαίσιο του προγράμματος αποκατάστασης. Έτσι, παίρνουμε κοράλλια από το λιμάνι και τα φέρνουμε και επαναποικίζουμε ορισμένους από τους υφάλους μας που έχουν αποδεκατιστεί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green