Δεν υπήρξε «καμία συζήτηση» για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των Επτά (G7), όπως δήλωσε σήμερα Κυριακή ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Σουνίσι Σουζούκι, σύμφωνα με το Kyodo News.

Νομίσματα: Σε χαμηλό 24 ετών βούτηξε το γεν

Ο Σουζούκι μίλησε μετά από τη συνάντηση της G7 στην Ινδία, την ομάδα που απαρτίζουν οι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς.

Το γεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου εκτινάχθηκε έως και το 145 στα τέλη του περασμένου μήνα, επίπεδο που το περασμένο φθινόπωρο ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας να παρέμβει στην αγορά για να στηρίξει το νόμισμα. Ωστόσο, το γεν ανέκαμψε έντονα αυτόν τον μήνα με την ισοτιμία να διαμορφώνεται πέριξ του 138 ανά δολάριο.

Όταν το γεν υποχωρεί γεν μπορεί να ενισχύσει τα κέρδη των Ιαπώνων εξαγωγέων, όμως αυξάνει το κόστος της ενέργειας και άλλων εισαγωγών σε γεν για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Σουζούκι επιβεβαίωσε επίσης την «ακλόνητη υποστήριξη» της Ιαπωνίας προς την Ουκρανία, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Από τη μεριά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) Καζούο Ουέντα έχει αναφέρει ότι έχει αναδυθεί η άποψη ότι «υπάρχει έντονη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία».

Ο Ουέντα επικαλέστηκε την αβεβαιότητα σχετικά με την παγκόσμια οικονομία ως λόγο για τη διατήρηση της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής στην Ιαπωνία, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό υψηλότερο από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Η χαλαρή νομισματική πολιτική της BOJ έχει αποτελέσει βασικό παράγοντα της αποδυνάμωσης του γεν, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τη σύσφιγξη στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τις περισσότερες άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες