Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών έναντι  του δολαρίου υποχώρησε το γεν τη Δευτέρα, με το spread μεταξύ των αποδόσεων αναφοράς της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ να διευρύνεται σημαντικά, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός εκτίναξε το αμερικανικό κόστος δανεισμού σε υψηλότερα επίπεδα.

Διαβάστε επίσης – Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων

Το δολάριο αυξήθηκε έως και τα 135,22 γιεν, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1998, κινούμενο ανοδικά για καθεμία από τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις.

Γεράκια vs Περιστέρια

Η ολοένα και πιο εμφανής απόκλιση που παρατηρείται στην άσκηση νομισματικής πολιτικής, μεταξύ των γερακιών της Federal Reserve και το περιστεριών της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ)  ασκεί πιέσεις στο ιαπωνικό νόμισμα.

Οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να αυξήσουν τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό θα παραμείνουν στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα. Η Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια στις συνεδριάσεις τους και υπάρχει πιθανότητα η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας να κάνει το ίδιο.

Ωστόσο, αναμένονται μικρές αλλαγές από την BOJ, η οποία δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αγοράσει 500 δισεκατομμύρια γεν (3,70 δισεκατομμύρια δολάρια) ιαπωνικά κρατικά ομόλογα την Τρίτη ως μέρος της πολιτικής της να διατηρήσει τις αποδόσεις αναφοράς 10 ετών εντός 0,25 ποσοστιαίων μονάδων.

Αντίθετα, η απόδοση του δεκαετούς έτους αναφοράς των ΗΠΑ άγγιξε το 3,2% νωρίς τη Δευτέρα, έχοντας κερδίσει σχεδόν 12 μονάδες βάσης την Παρασκευή.

«Για το γεν, ό,τι θα μπορούσε να πάει στραβά πήγε στραβά και συνεχίζει να πηγαίνει στραβά», δήλωσε ο Paul Mackel παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας FX στην HSBC.

Το ευρώ υποχωρούσε στα 1,0490 δολ., σημειώνοντας πτώση 0,23%, και η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,23% στα 1,2287 δολ., λαμβάνοντας ελάχιστη υποστήριξη από τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει για πέμπτη φορά τα επιτόκια την Πέμπτη

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας συνεδριάζει επίσης την Πέμπτη και αναμένεται αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές