Σε αρνητικά εδάφη βρίσκονται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, ήταν χαμηλότερη του αναμενομένου, προκαλώντας φόβους για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,5%, με τον κλάδο των οικιακών αγαθών να χάνει 1,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,33% στις 7.409 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,36% στις 16.047 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,77% στις 7.317 μονάδες.

Παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 6,3% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, το ποσοστό ήταν χαμηλότερο του αναμενομένου 7,3% που προέβλεπαν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε επίπεδο τριμήνου, η ανάπτυξη ήταν της τάξεως του 0,8%, βραδύτερη από το ρυθμό 2,2% που καταγράφηκε τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Ασιατικά χρηματιστήριο: Στο κόκκινο έφερε την Ασία η Κίνα

Η εκτίμηση του ΔΝΤ

Υποστηρικτικά πάντως λειτουργεί η νέα εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι ο πληθωρισμός των χωρών της Ομάδας των 20 φαίνεται να έχει κορυφωθεί. Ωστόσο, στις περισσότερες από τις χώρες της G20, ιδίως στις προηγμένες οικονομίες, ο πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει πολύ πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών.

“Στη μάχη κατά του πληθωρισμού υπάρχουν κάποια πρώιμα σημάδια μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στη δραστηριότητα, με τη σύσφιξη των τραπεζικών προτύπων δανεισμού στη ζώνη του ευρώ και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αποφύγουν τους “πρόωρους πανηγυρισμούς”: τα διδάγματα από προηγούμενα πληθωριστικά επεισόδια δείχνουν ότι η πολύ πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής μπορεί να αναιρέσει την πρόοδο στον πληθωρισμό”, έγραψε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε σημείωμά της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Περιμένοντας την 20η Ιουνίου – Τα 3 αγκάθια για την αναβάθμιση σε ώριμες αγορές
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Όλο το ΧΑ περιμένει την 20η Ιουνίου – Τα 3 αγκάθια για την αναβάθμιση σε ώριμες αγορές

Mετά και την «κατάκτηση» της επενδυτικής βαθμίδας για το ελληνικό αξιόχρεο, ένα άλλο στοίχημα πλέον βρίσκεται στην ατζέντα όλων των εμπλεκομένων με τη Λ. Αθηνών