Η ενίσχυση του ρόλου και του πλαισίου λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς, μέσω και μιας σειράς πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στην ενδυνάμωση του Χρηματιστηρίου και στην προσέλκυση σε αυτό νέων εταιρειών, αποτελεί έναν από τους στόχους του οικονομικού επιτελείου.

Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης βασίζεται μεταξύ άλλων στη δημιουργία ισχυρού και αποτελεσματικού ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου, στην ανάπτυξη οικοσυστημάτων FinTech και ESG, στο δίκαιο και διαφανές φορολογικό πλαίσιο, στην προσέλκυση περισσότερων εγχώριων και διεθνών ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών, αλλά και στην προσέλκυση περισσότερων εκδοτριών επιχειρήσεων με τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τους εκδότες.

Ψηφιοποίηση

Επίσης στη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας, μέσω της απλοποίησης και ψηφιοποίησης διαδικασιών, της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης στις μεγάλες μη εισηγμένες εταιρείες, καθώς και του σχεδιασμού ανταγωνιστικής διάρθρωσης για την εναλλακτική αγορά με σκοπό τη διευκόλυνση της εισόδου μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και  την εμβάθυνση των προσπαθειών για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

Φορολογικά κίνητρα

Ορισμένα επίσης από τα φορολογικά κίνητρα, αφορούν τη μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%, τη μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών, καθώς και κίνητρα για την εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την έκπτωση των δαπανών εισαγωγής κατά 100% από τον φόρο. Παρά τα κέρδη κατά 23 δισ. ευρώ των ελληνικών μετοχών εφέτος, ο δείκτης κεφαλαιοποίησης/ΑΕΠ του ΧΑ κυμαίνεται στο 35%, το οποίο καταδεικνύει ότι η πραγματική οικονομία στηρίζει τις αποτιμήσεις, την ώρα που η εκτίμηση των κερδών ανά μετοχή για τους επόμενους 12 μήνες των εισηγμένων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Εισαγωγές στο ΧΑ

Καθώς οι εκλογές εξάλειψαν το πολιτικό ρίσκο, αναμένεται να ενταθούν επενδυτικά σχέδια και  επιχειρηματικές συμφωνίες, ενώ αναμένονται νέες εισαγωγές εταιρειών και εταιρικών ομολόγων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η πιθανή έκδοση εταιρικού ομολόγου της ΔΕΗ. Από τις νέες εισαγωγές σημειώνονται αυτές των Optima Bank, Trade Estates, Noval Property, Orilina Properties, ενώ η εισαγωγή της Lamda Malls και η δημόσια εγγραφή για το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών προγραμματίζονται για τις αρχές του 2024.

Να σημειωθεί ότι αναμένεται να αρχίσει σύντομα και να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025 η αποεπένδυση των μεριδίων του ΤΧΣ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών στοχεύει σε επίτευξη καθεστώτος «ανεπτυγμένης αγοράς» το β’ εξάμηνο του 2024 ή πιο πιθανό το 2025.

ΠΗΓΗ: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών