Αν και προσπάθησε να ξεπεράσει τις πιέσεις της κατοχύρωσης κερδών, τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο περιορίστηκε στη διατήρηση των επιπέδων σήμερα, αλλά και των εβδομαδιαίων κερδών, ισορροπώντας στη ζώνη λίγο πάνω από τις 1.220 μονάδες. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,34% στις 1.325,61 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 90 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας η αγορά έκλεισε όμως με άνοδο 3,70%.

Συνεδρίαση αφομοίωσης των επιπέδων και η σημερινή για την αγορά, με τη μεταβλητότητα όμως να είναι έντονη, καθώς δεν ήταν λίγοι οι τίτλοι που «επιστρατεύτηκαν» για να υπερασπιστούν τα κεκτημένα της εβδομάδας και να απορροφήσουν τις διορθωτικές κινήσεις που ευλόγως εκδηλώθηκαν στα υψηλά 9ετίας.

Και μπορεί η μεταβλητότητα να έχει τροφοδοτήσει τον σκεπτικισμό στην αγορά, αλλά το rotation που γίνεται καθημερινά στους πρωταγωνιστές, αλλά και της έλλειψης σημαντικών πωλητών, δημιουργεί μια βάση πάνω στην οποία το ΧΑ μπορεί να καταστήσει ως την επόμενη αφετηρία για μεγαλύτερη κίνηση.

Εκτιμήσεις

Βέβαια, οι εκτιμήσεις ότι το ΧΑ θα πρέπει να κάνει μια καλύτερη διόρθωση, ώστε να (επανα)τοποθετηθούν όσοι έχασαν το ανοδικό σκέλος ή ρευστοποίησαν πολύ νωρίς αυξάνονται. Οι «στάσεις» της αγοράς είναι ένα «αγκάθι» που τονίζεται από αρκετούς αναλυτές, καθώς δεν έχει υπάρξει μια σημαντική και μεστή διόρθωση που θα δώσει στο ΧΑ νέα καύσιμα. Και όσο αργή αυτή, τόσο έντονη προφανώς θα είναι, καθώς θα πυροδοτήσει και κεφάλαια που ήδη γράφουν ισχυρές αποδόσεις.

Πάντως το δεύτερο εξάμηνο του έτους έχει αρχίσει πολύ καλά μέχρι τώρα, σαφώς εν αναμονή της έλευσης της επενδυτικής βαθμίδας. Οι μεσοπρόθεσμοι που έχουν εδραιώσει τη θέση τους, δεν δείχνουν μεγάλες προθέσεις να αποεπενδύσουν σύντομα, ή τουλάχιστον μέχρι να έρθουν οι αποφάσεις των οίκων για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σε επίπεδο τίτλων, ο Μυτιληναίος ξεχώρισε με το +2,56% που κατέγραψε, ενώ σημαντική ήταν και η άνοδος σε Σαράντη, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank και Πειραιώς. Θετικά έκλεισαν οι Quest, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Aegean, Coca Cola, Autohellas, Ελλάκτωρ και Τιτάν, ενώ αρνητικά οι ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, Cenergy, Motor Oil, Βιοχάλκο, Jumbo και Λάμδα. Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική και ΟΤΕ δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών