Το ελληνικό χρηματιστήριο ζει σε ένα… ιδανικό σύμπαν από τις αρχές του 2023, με τους λιγοστούς εγχώριους επενδυτές να έχουν να δουν μια τέτοια συμπεριφορά πάνω από μία δεκαετία. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι που έχουν αρχίσει να ψελλίζουν ότι έχει ανοίξει ένας κύκλος πολυετής, κατά τον οποίο θα μπορέσει η ελληνική αγορά να αφήσει πίσω τα πέτρινα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας.

Goldman Sachs: Νέα αυξημένη τιμή στόχος οι 1.375 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι αποδόσεις μέχρι τώρα είναι ενδεικτικές της «παραζάλης» που επικρατεί. Τα κέρδη του γενικού δείκτη από την αρχή της χρονιάς ήδη ξεπερνούν το 40%, όπως και αυτά του FTSE 25, ενώ η άνοδος των κλάδων των βιομηχανικών προϊόντων, των οικιακών και των τραπεζών ξεπερνούν το 60%. Το εξίσου σημαντικό είναι όμως ότι η μέση αξία των συναλλαγών από την αρχή του έτους έχει φτάσει κοντά στα 110 εκατ. ευρώ (+48% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι), ένα μέγεθος που δεν είχε μετά το 2014 (127 εκατ.) και το 2010 (139 εκατ.). Σε όλα τα υπόλοιπα έτη της κρίσης, οι συναλλαγές κυμαίνονταν μεταξύ 60 και 80 εκατ. ευρώ.

Υπερβολές;

Και μπορεί οι φωνές της σύνεσης ήδη να ηχούν, στη σκιά του κυρίαρχου «μάντρα», δηλαδή της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά συνολικά το ΧΑ έχει προσθέσει σχεδόν 20 δισ. στην κεφαλαιοποίησή του μέσα σε έξι μήνες, φτάνοντας στα 85 δισ. Και εδώ έρχεται ο αντίλογος, με τους παλιούς της αγοράς να θυμίζουν τον περίφημο δείκτη Buffett, του δισεκατομμυριούχου γκουρού των αγορών. Όπως πάντα υποστηρίζει ο Warren Buffett, η σχέση μεταξύ της συνολικής κεφαλαιοποίησης της χρηματιστηριακής αγοράς και του ΑΕΠ συνιστά τον καλύτερο δείκτη αξιολόγησης του επιπέδου των χρηματιστηριακών τιμών, ανά πάσα στιγμή.

Η δίκαιη αποτίμηση επομένως είναι όταν ο δείκτης είναι υψηλότερος του 50% και χαμηλότερος του 70%. Το ΑΕΠ της Ελλάδας έφτασε το 2023 στα 207 δισ., τα οποία αν διαιρεθούν με τα 85 δισ. και πολλαπλασιαστούν με το 100 (δείκτης Buffet), θέτουν την αποτίμηση λίγο πάνω από… 40%. Οι δείκτες αυτοί είναι βεβαίως χρήσιμοι και να βοηθούν σε ιστορικές συγκρίσεις, ωστόσο, το βασικό καύσιμο της αγοράς είναι οι επιδόσεις και οι προσδοκίες.

Επιδόσεις

Και σε αυτές τις επιδόσεις, η αγορά έχει τους πρωταγωνιστές της, με πάνω από 20 τίτλους της να βρίσκονται σε ιστορικά ή πολυετή υψηλά. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, Πειραιώς, Aegean και Cenergy διπλασίασαν την τιμή τους μέσα σε έξι μήνες, καθώς οι αποδόσεις τους ξεπέρασαν το 100%. Πάνω από 50% ήταν η άνοδος σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Εθνική, Jumbo και Alpha Bank, ενώ διψήφιες επίσης είναι οι αποδόσεις σε Βιοχάλκο, Τιτάν, Eurobank, Ελλάκτωρ, Autohellas, ΓΕΚ Τέρνα, QUEST, ΕΛΧΑ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Λάμδα.

Βέβαια, δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις ότι το ΧΑ θα πρέπει να κάνει μια καλύτερη διόρθωση, ώστε να (επανα)τοποθετηθούν όσοι έχασαν το ανοδικό σκέλος ή ρευστοποίησαν πολύ νωρίς αυξάνονται. Ωστόσο, οι μεσοπρόθεσμοι που έχουν εδραιώσει τη θέση τους, δεν δείχνουν μεγάλες προθέσεις να αποεπενδύσουν σύντομα, ή τουλάχιστον μέχρι να έρθουν οι αποφάσεις των οίκων για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σταδιακά όμως και αφού γίνει η απαραίτητη διάχυση, οι αποτιμήσεις θα γίνουν όλο και πιο απαιτητικές για τους αγοραστές. Η επόμενη ημέρα της ανάκτησης, πιθανόν μέχρι τον Οκτώβριο, θα φέρει επομένως στο προσκήνιο εκείνους τους τίτλους που συγκεντρώσουν και περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά προς μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών