Στο 6,3% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη στην Κίνα το δεύτερο τρίμηνο του έτους, κατώτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι προέβλεπαν 7,3%. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο το κινεζικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,8% από 2,2% που ήταν η τριμηνιαία αύξηση τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής Fu Linghui σημείωσε ότι η Κίνα αντιμετωπίζει ένα περίπλοκο γεωπολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον. Είπε επίσης ότι η Κίνα μπορεί ακόμα να επιτύχει τον στόχο ανάπτυξης για ολόκληρο το έτος. Το Πεκίνο τον Μάρτιο έθεσε στόχο ανάπτυξης περίπου 5% για το 2023.

Παράλληλα, τον Ιούνιο το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων ηλικίας 16 έως 24 ετών εκτινάχθηκε στο 21,3% τον Ιούνιο, που αποτελεί νέο ρεκόρ.

Οι πέντε πληγές της Κίνας που απειλούν την παγκόσμια οικονομία

Οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 3,1%, πολύ κοντά στην πρόβλεψη για 3,2%. Στο πλαίσιο των λιανικών πωλήσεων, τα προϊόντα εστίασης, αθλητικών και ψυχαγωγικών προϊόντων μαζί με το αλκοόλ και τον καπνό αυξήθηκαν περισσότερο. Τα αυτοκίνητα, τα προϊόντα γραφείου και τα είδη καθημερινής χρήσης σημείωσαν μείωση πωλήσεων τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι διαδικτυακές πωλήσεις φυσικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,7% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, πιο αργά από ό,τι τον Μάιο.

Η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 4,4% σε σχέση με πέρυσι, καλύτερη από την πρόβλεψη για αύξηση  2,7%.

Κίνα: Τι σημαίνουν οι δύο νέοι νόμοι για τις ξένες επενδύσεις στη Κίνα

Οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 3,8%, καλύτερα από το προβλεπόμενο 3,5%. Στο πλαίσιο των επενδύσεων παγίων περιουσιακών στοιχείων, οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν περαιτέρω σε ετήσια βάση τον Ιούνιο από ό,τι τον Μάιο. Οι επενδύσεις στη μεταποίηση αυξήθηκαν με σταθερό ρυθμό, ενώ η αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές επιβραδύνθηκε.

Το ποσοστό ανεργίας για τους ανθρώπους στις πόλεις ήταν 5,2% τον Ιούνιο.

Ταξίδια

Τα ταξίδια εσωτερικού ήταν ένα φωτεινό σημείο στην ανάκαμψη. Οι κάτοικοι των αστικών περιοχών υπερδιπλασίασαν τις τουριστικές τους δαπάνες το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σε 1,98 τρισεκατομμύρια γιουάν (280 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού . Ωστόσο, ανέφερε ότι οι δαπάνες των κατοίκων της υπαίθρου για ταξίδια αυξήθηκαν κατά περίπου 40% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Το συνδυασμένο σύνολο του πρώτου εξαμήνου των 2,3 τρισεκατομμυρίων γιουάν ήταν μικρότερο από τα 2,78 τρισεκατομμύρια γιουάν που αναφέρθηκαν για τους πρώτους έξι μήνες του 2019, πριν από την πανδημία, έδειξαν τα επίσημα στοιχεία.

Το Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι θα επεκτείνει τα μέτρα στήριξης της ιδιοκτησίας. Οι αρχές έχουν επίσης ανακοινώσει ευρεία υποστήριξη για τις εξαγωγές. Και η χώρα έχει επεκτείνει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για αγορές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία που η κυβέρνηση θέλει να υποστηρίξει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή