Οι πλούσιες σε πετρέλαιο μοναρχίες του Κόλπου αξιοποιούν τον πλούτο τους για να εμβαθύνουν τους δεσμούς με τους την Κίνα εν μέσω ανησυχίας για το μέλλον της μακροχρόνιας συνεργασίας τους στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ.

Επτά μήνες αφότου ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συμμετείχε στην πρώτη σύνοδο κορυφής Κίνας-Κόλπου στο Ριάντ, οι οικονομικές ανταλλαγές μεταξύ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και εθνών όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επιταχυνθεί, ξεπερνώντας πολύ τις αγορές αργού όπου το Πεκίνο ήταν κυρίαρχο για χρόνια.

Όπως γράφει το Bloomberg σε εκτενές του δημοσίευμα, μία από τις συμφωνίες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τους στενότερους δεσμούς τους επόμενους μήνες είναι η προγραμματισμένη δημόσια εγγραφή στη Σαγκάη 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον γίγαντα σπόρων Syngenta Group, που ανήκει στην Κίνα. Οι σύμβουλοι της υποστηριζόμενης από το κράτος εταιρείας είχαν συζητήσεις με κρατικά ταμεία της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Επενδυτικής Αρχής του Άμπου Ντάμπι και του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, για να γίνουν ακρογωνιαίοι επενδυτές, είπαν άνθρωποι με γνώση του θέματος.

Χαμένοι στη μετάφραση: Οι δύο νέοι νόμοι για τις ξένες επενδύσεις στην Κίνα

Η αξία των εξαγορών και των επενδύσεων από εταιρείες του Κόλπου στην Κίνα έχει αυξηθεί περισσότερο από 1.000% από έτος σε έτος σε 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Σε αναζήτηση επενδύσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κρατικό επενδυτικό ταμείο 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Άμπου Ντάμπι, Mubadala Investment Co., εντείνει τις δραστηριότητές του στην Κίνα για να αναζητήσει επενδύσεις. Το Ντουμπάι σημείωσε άνοδο 24% στις κινεζικές εταιρείες που εγκαταστάθηκαν στην ελεύθερη ζώνη του για τα εμπορεύματα μετά από roadshows στην ασιατική χώρα.

Αξιωματούχοι στο Ριάντ περιγράφουν την Κίνα ως έναν απαραίτητο εταίρο για το Όραμα 2030 — το σχέδιο οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Μάλιστα, μια σειρά από κινεζικές εταιρείες έχουν κερδίσει συμβόλαια για τη φουτουριστική πόλη NEOM.

Η σχέση επεκτείνεται και εκτός οικονομικού μετώπου. Στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, ο Σι προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στις συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, που οδήγησε σε μια συμφωνία ορόσημο τον Μάρτιο για την αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ των αιωνίων αντιπάλων που υπεγράφη στο Πεκίνο.

Αμερικανικές ανησυχίες

Ορισμένοι στην Ουάσιγκτον εκφράζουν ήδη ανησυχίες ότι η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να αμφισβητήσει τα αμερικανικά συμφέροντα μακροπρόθεσμα. Ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν ο κυρίαρχος στρατιωτικός εταίρος των κρατών του Κόλπου, ο αρχηγός της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Μάικλ Ε. Κουρίλα, προειδοποίησε σε πρόσφατη κατάθεσή του στο Κογκρέσο για συντονισμένες κινεζικές προσπάθειες να υπονομευθεί αυτό.

Αξιωματούχοι του Κόλπου λένε ότι οι κινήσεις τους προς την Κίνα δεν στοχεύουν στην αντικατάσταση της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο ως κύριο εταίρο τους. Προσθέτουν επίσης ότι θέλουν ένα ευρύτερο σύνολο παγκόσμιων συμμαχιών.

Πυρετός deals

Τον περασμένο μήνα, χιλιάδες επιχειρηματίες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την Κίνα έφτασαν στο Ριάντ για τη μεγαλύτερη αραβο-κινεζική επιχειρηματική συγκέντρωση. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι υπογράφηκαν μνημόνια συμφωνίας αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ αυτών ήταν μια συμφωνία 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψαν οι Σαουδάραβες για την ανάπτυξη αυτοκινήτων με την κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Human Horizons.

Εν τω μεταξύ, στο Άμπου Ντάμπι, η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης G42, της οποίας προεδρεύει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Σεΐχης Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, έχει αναγνωρίσει την Κίνα ως κορυφαία αγορά για την ανάπτυξη κεφαλαίων στο εξωτερικό, σύμφωνα με άτομα με άμεση γνώση του θέματος, που επικαλείται το Bloomberg.  Εκπρόσωπος της G42 αρνήθηκε να σχολιάσει.

Συμφωνία για την ενέργεια

Παράλληλα, οι ενεργειακές σχέσεις βαθαίνουν περαιτέρω. Στην τελευταία μεγάλη συμφωνία, η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμβόλαιο 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά του 10% της κινεζικής Rongsheng Petrochemical Co.

«Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε μαζί τους και τόσα πράγματα που θέλουν να κάνουν με εμάς», είπε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν στο φόρουμ για την Κίνα.

Ο Πάτρικ Τσάνγκ, ο οποίος διευθύνει ένα οικογενειακό γραφείο και συνίδρυσε τη Λέσχη Πρεσβευτών του Χονγκ Κονγκ τον Μάρτιο, είπε ότι είναι απασχολημένος με τη διευκόλυνση συναντήσεων μεταξύ των κινεζικών τιτάνων της τεχνολογίας και των επενδυτικών ταμείων του Κόλπου.

«Για τα κινέζικα στελέχη, είναι μια νοοτροπία αγέλης», είπε ο Tsang. «Όταν ο πρόεδρος Σι πάει κάπου, όλοι οι άλλοι ακολουθούν. Είναι πολύ πολιτικά προσανατολισμένο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή