Με διαφορετικούς ρυθμούς κινούνται οι πρόωρες αποπληρωμές στεγαστικών δανείων στην ΕΕ, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν προκαλέσει διαφορετικές αντιδράσεις ανάμεσα στους δανειολήπτες της Βόρειας και Νότιας Ευρώπης, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, οι πρόωρες αποπληρωμές αυξήθηκαν κατά 24% στην Ισπανία και κατά 23% στην Πορτογαλία , σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αντίθετα, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, στην Γερμανία, καταγράφεται σημαντική πτώση της τάξης του 39%.

Βρετανία: Στο «κόκκινο» εκατομμύρια στεγαστικά δάνεια μετά και την νέα αύξηση επιτοκίων

Κυμαινόμενα επιτόκια

Μεγάλο μέρος της διαφοράς εξηγείται από τη διακύμανση των κυμαινόμενων επιτοκίων.

Οι αποπληρωμές στεγαστικών δανείων στη νότια Ευρώπη τείνουν να αυξομειώνονται ανάλογα με τα επιτόκια που ορίζει η ΕΚΤ. Το Euribor ενός έτους – το επιτόκιο αναφοράς για τα περισσότερα ισπανικά στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο – έχει εκτιναχθεί πάνω από το 4% από κάτω από το μηδέν από τα μέσα του 2022 και ορισμένοι δανειολήπτες πρέπει τώρα να πληρώσουν τριπλάσιο επιτόκιο από ό,τι μόλις πριν από 12 μήνες. Παρόμοιες είναι οι συνθήκες και στην γειτονική Πορτογαλία.

Πρόωρες αποπληρωμές δύο ταχυτήτων

Για όσους έχουν πλεονάζοντα μετρητά, έχει νόημα να βάζουν χρήματα σε αποταμιεύσεις αντί να πληρώνουν φθηνά δάνεια. Οι αποταμιευτές στη Γαλλία κερδίζουν κατά μέσο όρο πάνω από 3% σε προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας ενός έτους, λίγο υψηλότερα από το 2,6% στη Γερμανία.

Αυτά τα διαφορετικά κίνητρα έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, οι αποπληρωμές ενυπόθηκων δανείων σε Γαλλία, Γερμανία και Κάτω Χώρες μειώθηκαν συνολικά κατά 59,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Αντίθετα, αυξήθηκαν κατά 8,9 δισ. ευρώ στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με κυμαινόμενα επιτόκια, «έχει απόλυτο νόημα από οικονομικής άποψης να αποπληρώσετε ένα μέρος του στεγαστικού δανείου αν έχετε κάποια χρήματα στην άκρη», δήλωσε ο Angel Talavera, επικεφαλής ευρωπαϊκών οικονομικών του Oxford Economics στο Λονδίνο.

Σταθερά επιτόκια

Η κατάσταση είναι διαφορετική στις χώρες, όπου τα σταθερά επιτόκια είναι πιο συνηθισμένα. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, οι περισσότεροι κάτοχοι ενυπόθηκων δανείων έχουν κλειδώσει τα επίπεδα των επιτοκίων για 10 χρόνια ή περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο.

«Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, οι άνθρωποι στη Γερμανία τείνουν να μην αποπληρώνουν, επειδή μπορούν να κερδίσουν περισσότερα από μια κατάθεση από ό,τι πληρώνουν για το στεγαστικό τους δάνειο με σταθερό επιτόκιο», δήλωσε η Valeriya Dinger, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Osnabruck.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή