Για τσουνάμι κόκκινων δανείων προειδοποιεί η αντιπολίτευση στη Βρετανία, με τον υπεύθυνο οικονομικών του εργατικού κόμματος να κάνει λόγο για «καταστροφή στεγαστικών δανείων», μετά και από τη 13η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας την προηγούμενη εβδομάδα, και μάλιστα περισσότερο από όσο πολλοί περίμεναν, κατά 50 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο στο 5%, το υψηλότερο από το 2008.

Βρετανία: Επτά χρόνια μετά, η Βοστώνη παραμένει η… «Brexit-City»

Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση από τη μεριά της κεντρικής τράπεζας, στο πλαίσιο της σκληρής μάχης με τον πληθωρισμό που φαίνεται αδυσώπητος, φέρνει σε ακόμα πιο δεινή θέση  εκατομμύρια δανειολήπτες ιδιοκτήτες κατοικιών. Αλλά και πολλοί ενοικιαστές μπορεί να δουν τα ενοίκια που πληρώνουν να αυξάνονται, καθώς αυξάνονται οι δόσεις που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι τα έχουν αγοράσει με δάνειο.

Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR), μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης, υπολόγισε ότι μετά και την τελευταία αύξηση των επιτοκίων,  1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά στη Βρετανία (4% των νοικοκυριών σε εθνικό επίπεδο) θα εξαντλήσουν τις αποταμιεύσεις τους λόγω αύξησης των δόσεων των στεγαστικών δανείων τους.

Αυτό θα οδηγήσει το ποσοστό των νοικοκυριών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις σε σχεδόν 30% (περίπου 7,8 εκατομμύρια), ανακοίνωσε η NIESR την περασμένη εβδομάδα, με τα περισσότερα από αυτά στην Ουαλία και στη Βορειοανατολική Αγγλία.

«Η αύξηση των επιτοκίων στο 5% θα ωθήσει εκατομμύρια νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια στο χείλος της αφερεγγυότητας», δήλωσε ο Max Mosley, οικονομολόγος στο NIESR. «Καμία τράπεζα δεν θα περίμενε από ένα νοικοκυριό να αντέξει ένα σοκ αυτού του μεγέθους, οπότε ούτε η κυβέρνηση θα πρέπει να το περιμένει», σχολίασε ο Max Mosley, οικονομολόγος στο NIESR.

Δεσμεύσεις τραπεζών

Κάτω από την πίεση που δημιουργεί  η νέα αύξηση των επιτοκίων, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ συναντήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή με μεγάλες τράπεζες και κατασκευαστικές εταιρείες για να συζητήσουν την επιδεινούμενη κρίση στα στεγαστικά δάνεια.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον Χαντ, οι δανειστές συμφώνησαν σε περίοδο χάριτος 12 μηνών.

«Δεν θα υποχωρήσουμε στην αποφασιστικότητά μας [σ.σ.: να παρέχουμε στήριξη] γιατί γνωρίζουμε ότι η απαλλαγή από τον υψηλό πληθωρισμό από την οικονομία μας είναι ο μόνος τρόπος για να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την πίεση που υφίστανται», πρόσθεσε.

Η Ρέιτσελ Ριβς, υπεύθυνη του τομέα Οικονομικών του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, επέκρινε την κυβέρνηση για «χαοτική προσέγγιση».

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ παραδέχθηκε ότι η αποστολή της κυβέρνησης να μειώσει τον πληθωρισμό στο μισό μέχρι το τέλος του έτους γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή στην πορεία της και θα τηρήσει το σχέδιό της».

Επιπλέον επιβάρυνση 3.000 λίρες τον χρόνο

Ο διοικητής της BOE Αντριου Μπέιλι δήλωσε ότι η νέα αύξηση των επιτοκίων της Πέμπτης ήταν απαραίτητη για να συνεχιστεί η μάχη ενάντια στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πριν από τη συνεδρίαση της BOE έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 8,7% τον Μάιο.

Αν δεν αυξήσουμε τα επιτόκια τώρα, μπορεί να είναι χειρότερα αργότερα, είπε ο Μπέιλι».

Το Resolution Foundation, μια δεξαμενή σκέψης που επικεντρώνεται σε ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, έχει προειδοποιήσει έκτοτε ότι ακόμη και με την τελευταία αύξηση των επιτοκίων, τα προβλήματα για τους δανειολήπτες δεν έχουν τελειώσει.

Προειδοποιεί ότι τα νοικοκυριά που επανυποθηκεύουν το 2024 οδεύουν προς ετήσια αύξηση το στεγαστικού τους δανείου κατά 3.000 στερλίνες ή και περισσότερο, κατά μέσο όρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.