Προειδοποιητικό σήμα εξέπεμψε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αναφορικά με τα στεγαστικά δάνεια, καθώς αναμένει ότι η μηνιαία δόση μπορεί να επιβαρυνθεί αισθητά τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, παρά το γεγονός ότι τα νοικοκυριά δυσκολεύονται από τον υψηλό πληθωρισμό δεν είναι τόσο υπερχρεωμένα, όσο ήταν πριν την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Βρετανία: Στο «κόκκινο» εκατομμύρια στεγαστικά δάνεια μετά και την νέα αύξηση επιτοκίων

Τα νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια στη Βρετανία, πέραν από την κρίση του κόστους διαβίωσης και των υψηλότερων επιτοκίων, θα βρεθούν κάποια εξ αυτών αντιμέτωπα με μια νέα πρόκληση καθώς οι συμφωνίες για στεγαστικά δάνεια με σταθερό δάνειο που έχουν συνάψει φθάνουν στη λήξη τους.

Στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι περισσότεροι από 2 εκατ. δανειολήπτες στεγαστικών δανείων θα δουν τις μηνιαίες δόσεις να αυξάνονται από 200 έως 499 στερλίνες (ή έως 585 ευρώ) μέχρι το τέλος του 2026. Για σχεδόν 1 εκατ. δανειολήπτες, η αύξηση στη μηνιαία δόση αναμένεται να ξεπεράσει τις 500 λίρες το ίδιο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη όμως, η έκθεση της BoE δίνει και μια αισιόδοξη πτυχή, αναφέροντας ότι το χρέος των νοικοκυριών παραμένει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το ιστορικό υψηλό ρεκόρ το 2007.

Η αναρρίχηση του μέσου 2ετούς σταθερού επιτοκίου

Η έκθεση της κεντρικής τράπεζας έρχεται μετά την αναρρίχηση του μέσου 2ετούς σταθερού επιτοκίου για τα στεγαστικά δάνεια στο Ηνωμένο Βασίλειο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Μια άνοδος που πυροδότησε ένα κύμα πανικού ότι θα επέλθει «καταστροφή» στην αγορά των στεγαστικών δανείων.

Σήμερα, το προαναφερόμενο επιτόκιο ανέβηκε στο 6,70% την Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας παροχής  δεδομένων Moneyfacts, από 6,66% χθες.

Από την άλλη, το μέσο επιτόκιο των πενταετών στεγαστικών δανείων σήμερα καταγράφει ελάχιστη ανοδική διαφοροποίηση σε σχέση με χθες στο 6,20%, εξακολουθεί όμως να απέχει αρκετά από το 6,51% που είχε σκαρφαλώσει στις 20 Οκτωβρίου του 2022.

Τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία, οι περισσότεροι δανειολήπτες αγοράζουν κατοικίες με στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο για μια συγκεκριμένη περίοδο, συνήθως δύο ή πέντε έτη. Όταν η συμφωνία λήγει, είτε προχωρούν σε συμφωνία με νέο σταθερό επιτόκιο είτε αποδέχονται το κυμαινόμενο.

Οι μηνιαίες δόσεις των στεγαστικών δανείων «θα συνεχίσουν να αυξάνονται»

Το κόστος των στεγαστικών δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες μετά από τις 13 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Τον Ιούνιο, η BoE αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, μια κίνηση που δεν ήταν αναμενόμενη από τις αγορές και τους αναλυτές. Η αιφνιδιαστική απόφαση θα επηρεάσει εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς τα επιτόκια πολλών στεγαστικών δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονται άμεσα με το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας.

Επιβάρυνση μπορεί να έχουν και οι ενοικιαστές, καθώς οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων κατοικιών μετακυλίουν τις υψηλότερες αποπληρωμές των στεγαστικών δανείων σε αυτούς.

Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι είναι μονόδρομος οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

«Τα βρετανικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν προκλήσεις από το αυξημένο κόστος διαβίωσης και τα υψηλότερα επιτόκια. Καθώς λήγουν οι συμφωνίες για τα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου και τα νοικοκυριά ανανεώνουν τα στεγαστικά τους δάνεια, το μέσο κόστος των δόσεων θα συνεχίσει να αυξάνεται», αναφέρει η τράπεζα στην έκθεσή της.

Έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR), μιας κορυφαίας ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης, εκτίμησε πρόσφατα ότι η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα εξανεμίσει τις καταθέσεις σε 1,2 εκατ. νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου (4% του συνόλου των νοικοκυριών) μέχρι το τέλος του έτους εξαιτίας των υψηλότερων δόσεων στα στεγαστικά δάνεια.

Κάτι που θα ανεβάσει το ποσοστό των αφερέγγυων νοικοκυριών σχεδόν στο 30% (περίπου 7,8 εκατ.), σύμφωνα με το NIESR, με τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση να αναμένεται στην Ουαλία και τη βορειοανατολική Αγγλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή