Μήνυση κατά της κυβέρνησης της Μαλαισίας κατέθεσε η ελβετική ωρολογοποιία Swatch για κατάσχεση ρολογιών της στο χρώμα του ουράνιου τόξου, με τα οποία γιορτάζει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ενώ η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η πράξη αυτή βλάπτει τη φήμη της.

Η ομοφυλοφιλία είναι έγκλημα στη Μαλαισία,κ ο πληθυσμός της οποίας ασπάζεται τη μουσουλμανική θρησκεία, ενώ οι οργανώσεις για τα δικαιώματα προειδοποιούν για αυξανόμενη μισαλλοδοξία εναντίον της κοινότητας των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων, των τρανσέξουαλ και των queer της χώρας.

Swatch: Η άρση των lockdown και η επιστροφή των κινέζων τουριστών δημιουργεί προσδοκίες για πωλήσεις ρεκόρ

Τον Μάιο, οι αρχές της Μαλαισίας κατάσχεσαν ρολόγια από τη «συλλογή Pride» της Swatch λόγω της παρουσίας των γραμμάτων «LGBTQ» στα ρολόγια, είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών κατάσχεσαν «παράνομα» 172 ρολόγια από 16 καταστήματα, έγραψε από τη μεριά της η Swatch, σε δικαστικά έγγραφα που τέθηκαν σε γνώση του Reuters.

Η αγωγή, που κατατέθηκε στις 24 Ιουνίου στο ανώτατο δικαστήριο της Κουάλα Λουμπούρ, αναφέρθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα από την Malay Mail, έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο της Μαλαισίας.

«Χωρίς αμφιβολία, τα κατασχεθέντα ρολόγια δεν ήταν και δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανά να προκαλέσουν διατάραξη της δημόσιας τάξης ή ηθικής ή παραβιάσεις του νόμου», ανέφερε η Swatch στην αγωγή.

Οι ειδοποιήσεις κατάσχεσης που κοινοποιήθηκαν στη Swatch περιέγραφαν ότι τα ρολόγια είχαν στοιχεία ή προωθούν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και ότι ενδεχομένως παραβιάζουν τη νομοθεσία της Μαλαισίας, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η ωρολογοποιία.

Τα περισσότερα από τα κατασχεθέντα ρολόγια, τα οποία έχουν συνολική λιανική αξία 64.795 ringgit (14.250,05 δολάρια), δεν περιείχαν την επιγραφή «LGBTQ», όπως σχολίασε η Swatch.

Αποζημίωση και επιστροφή των ρολογιών

Η Swatch ζητά αποζημίωση και την επιστροφή των ρολογιών, υποστηρίζοντας ότι η ικανότητά της να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη χώρα έχει «κινδυνεύσει σε μεγάλο βαθμό» από τις κατασχέσεις.

Το ανώτατο δικαστήριο της Κουάλα Λουμπούρ πρόκειται να εκδικάσει την υπόθεση στις 20 Ιουλίου.

Η Μαλαισία έχει φυλακίσει ή ακόμα και ραβδίσει (!) ανθρώπους με την «κατηγορία» της ομοφυλοφιλίας. Πέρυσι, 18 άτομα συνελήφθησαν σε ένα αποκριάτικο πάρτι στο οποίο συμμετείχαν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Η κατάσχεση και η μήνυση έρχονται ενόψει των κρίσιμων περιφερειακών εκλογών που θα φέρουν αντιμέτωπους τον προοδευτικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Ανουάρ Ιμπραήμ εναντίον μιας ως επί το πλείστον συντηρητικής εθνικιστικής μουσουλμανικής συμμαχίας.

Ενόψει των εκλογών, ο Anwar κατηγορήθηκε ξανά από τους επικριτές ότι δεν έκανε αρκετά για να προστατεύσει τα δικαιώματα των μουσουλμάνων στην πολυφυλετική, πολυθρησκεία Μαλαισία.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας έχει δηλώσει επανειλημμένα αυτόν τον μήνα ότι η κυβέρνησή του θα υποστηρίξει τις αρχές του Ισλάμ, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Έχει δε ξεκαθαρίσει ότι τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων δεν θα αναγνωριστούν από τη κυβέρνησή του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή