Μια οκταπλάσια αύξηση των τιμών της ντομάτας κάνει πλούσιους ορισμένους Ινδούς αγρότες, αν και τα απρόσμενα κέρδη τους μπορεί να είναι βραχύβια λόγω της πιθανής αύξησης της προσφοράς τις επόμενες εβδομάδες, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι τιμές της ντομάτας ήταν 178 ρουπίες (2,20 δολάρια) το κιλό στο Δελχί την Κυριακή, ένα άλμα 700% από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο τροφίμων. Ο εθνικός μέσος όρος ήταν σχεδόν 120 ρουπίες την ίδια ημέρα.

H ώρα της Ινδίας

Ενθουσιασμός στους παραγωγούς

Η αύξηση, που προκλήθηκε από τις έντονες βροχοπτώσεις που διέκοψαν τις προμήθειες, έπληξε τις τσέπες των καταναλωτών αλλά οι παραγωγοί είναι ενθουσιασμένοι.

Ο Ishwar Gaykar δήλωσε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του Sonali, που καλλιεργούν ντομάτες σε 12 στρέμματα (4,9 εκτάρια) γης κοντά στο Junnar στο δυτικό κρατίδιο Maharashtra, έχουν αποκομίσει κέρδος περίπου 24 εκατομμυρίων ρουπιών μέχρι στιγμής κατά την τρέχουσα περίοδο, σε σύγκριση με 1,5 εκατομμύριο ένα χρόνο νωρίτερα.

Το ζευγάρι, το οποίο απασχολεί 60 έως 70 εργάτες ημερησίως για τη διαχείριση των χωραφιών, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ντομάτας στην περιοχή.

«Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, οι ντομάτες κόστιζαν μόλις 2,5 ρουπίες το κιλό», δήλωσε ο Ishwar, ο οποίος υπέστη ζημία περίπου 2 εκατομμυρίων ρουπιών την ίδια περίοδο του 2021. «Η προσφορά είναι ισχνή, ενώ η ζήτηση παραμένει ισχυρή», πρόσθεσε.

Το ζευγάρι έχει προμηθεύσει τους καταναλωτές με περίπου 350 τόνους τις τελευταίες εβδομάδες και αναμένεται να πουλήσει σύντομα άλλους 150 τόνους, υπό την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες δεν θα επιδεινωθούν.

Έντονες βροχοπτώσεις

Οι προμήθειες έχουν πληγεί από τις διαταραχές στις μεταφορές μετά τις έντονες βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές και ο πληθωρισμός πρόκειται να αυξηθεί, καθώς και άλλα λαχανικά έχουν γίνει πιο ακριβά. Το θέμα έχει γίνει πρωτοσέλιδο και συζητείται έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους καταναλωτές να κατηγορούν τις αρχές για την κατάσταση.

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να πουλάει ντομάτες σε επιδοτούμενες τιμές σε πολλά σημεία, αναπτύσσοντας κινητές μονάδες με φορτηγά. Παρόλα αυτά οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές για τους καταναλωτές σε μια χώρα 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Οι ντομάτες γενικά κοστίζουν περισσότερο κατά τους βροχερούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά η εκτίναξη των τιμών ήταν ασυνήθιστη φέτος. Επιπλέον, ο Deepak Chavan, αναλυτής με έδρα το Pune, δήλωσε ότι τα φυτώρια παρουσίασαν μεγάλη ζήτηση για ντομάτες λόγω της πρόσφατης αύξησης των τιμών.

«Κόβουν» την ντομάτα τα McDonald’s

Σταμάτησε να χρησιμοποιεί ντομάτες στα περισσότερα σημεία της στη βόρεια και ανατολική Ινδία η McDonald’s , εν μέσω πολλαπλασιασμού των τιμών, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες περιόρισαν την παραγωγή.

Η παγκόσμια αλυσίδα fast food, επικαλείται τη μη διαθεσιμότητα ποιοτικών προϊόντων «λόγω εποχιακών προβλημάτων στις καλλιέργειες» ως λόγο για τον περιορισμό της χρήσης ντομάτας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο δημοσίων σχέσεων της εταιρείας στην Ινδία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή