Οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία μειώθηκαν κατά 2,2% το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Την ίδια περίοδο, οι τιμές παραγωγού στις κατασκευές αυξήθηκαν κατά 2,2%, ενώ οι τιμές παραγωγού υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%. Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη η Eurostat, η στατική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτές οι αλλαγές τιμών ήταν σχετικά μέτριες σε σύγκριση με τις πολύ δυναμικές μεταβολές των τιμών κατά το 2021 και το 2022.

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 12,9% των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία

Το 2021 και το 2022 οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν με πρωτοφανή ρυθμό. Μεταξύ του τελευταίου τριμήνου του 2020 και του τελευταίου τριμήνου του 2022, οι τιμές βιομηχανικού παραγωγού αυξήθηκαν περισσότερο από 44%. Η εξέλιξη αυτή επηρεάστηκε κυρίως από τις τιμές της ενέργειας.

Την ίδια περίοδο, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν περισσότερο από 20%. Συγκριτικά, η αύξηση των τιμών παραγωγού υπηρεσιών κατά σχεδόν 8% εμφανίζεται μέτρια αλλά είναι εξαιρετική σε σύγκριση με τις μάλλον μέτριες κινήσεις των τιμών του κλάδου υπηρεσιών στο παρελθόν. Στις υπηρεσίες, ο κύριος μοχλός πίσω από τη γενική αύξηση ήταν οι υπηρεσίες θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών καθώς και οι τιμές για ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή