Το ράλι στις κεφαλαιαγορές από την αρχή του 2023 διευρύνεται σε τέτοιο βαθμό, και φέρνει κέρδη ακόμα και σε «γωνίες» της αγοράς,  που ακόμα και «ταύροι» μπορούσαν δύσκολα να διακρίνουν.

Το «ράλι των πάντων», το μεγαλύτερο σε εβδομαδιαία βάση τα τελευταία τρία χρόνια έφερε κέρδη σε όλο το εύρος του ταμπλό: από τις τράπεζες και τους παραγωγούς εμπορευμάτων μέχρι και τις μετοχές Meme είχαν την καλύτερη τους εβδομάδα από τον Ιανουάριο. Παράλληλα, οι κερδοφόρες εταιρείες τεχνολογίας έκαναν άλμα 11%.

Έρχεται το «flat and fat» στις αγορές – Ο κίνδυνος για το ράλι στις μετοχές

«Δεν γνωρίζω τη δυναμική της του «junk rally», γιατί καθοδηγείται περισσότερο από το συναίσθημα και δεν έχει θεμελιώδες κίνητρο», σχολίασε η Άμπι Γιόντερ, αναλυτής μετοχών των ΗΠΑ στην JPMorgan Private Bank. «Ανεξάρτητα από το αν κάποιος βρίσκεται στο στρατόπεδο όσων προβλέπουν ύφεση ή σε αυτό όσων προβλέπουν ήπιας προσγείωση, η πραγματικότητα είναι ότι η ανάπτυξη πιθανώς επιβραδύνεται».

Διατήρηση των θέσεων των επενδυτών και όχι πανικό προτείνουν οι αναλυτές

Οι ταύροι

Όπως αναφέρει το Bloomberg, για τους ταύρους που ζητούν την κατάργηση της ολιγαρχίας της τεχνητής νοημοσύνης που κυβερνά τις αγορές από τον Δεκέμβριο, είναι μια περίπτωση του τύπου «πρόσεχε τι εύχεσαι γιατί μπορεί να πραγματοποιηθεί». Η αγορά ανεβαίνει, οι σκεπτικιστές αγοράζουν και ο κερδοσκοπικός πυρετός ξεσπά ακριβώς την ώρα που θα εξαφανιστούν τα κέρδη.

Και το μοτίβο επαναλαμβάνεται. Μεταξύ πέντε μεγάλων χρηματιστηριακών αμοιβαίων κεφαλαίων που παρακολουθούν μετοχές, ομόλογα, εταιρικά ομόλογα και εμπορεύματα, το καθένα σημείωσε άνοδο άνω του 1,7%. Σε δεδομένα που χρονολογούνται σχεδόν μια δεκαετία πίσω, μόνο μία φορά υπήρξε ένα μεγαλύτερο συντονισμένο ράλι: τον Μάρτιο του 2020.

Και ενώ αυτή η συγκεκριμένη τάση μπορεί να κεντρίσει τους ταύρους, πολλά έχουν αλλάξει από τότε όσον αφορά την πολιτική και την αποτίμηση. Όταν μαινόταν η Covid-19, η Federal Reserve έσπευσε να μειώσει τα επιτόκια και η κυβέρνηση έκανε τρισεκατομμύρια «ενέσεις τόνωσης» στους Αμερικανούς. Ο S&P 500 αποτιμήθηκε σε περίπου 14 φορές τα κέρδη, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν κάτω από το 1%.

Τώρα η κεντρική τράπεζα βρίσκεται στη μέση της πιο επιθετικής νομισματικής σύσφιγξης των τελευταίων δεκαετιών, το 10ετές επιτόκιο έχει εκτιναχθεί στο 3,8% και ο λόγος τιμής-κέρδους του S&P 500 κυμαίνεται κοντά στο 20.

Από την άλλη πλευρά, η προοπτική μιας ήπιας προσγείωσης έχει βελτιωθεί, με την επιβράδυνση του πληθωρισμού και την οικονομική ανάπτυξη. Και η Fed μπορεί να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια μετά από μια άλλη αύξηση αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ειδικότερα, η αποδυνάμωση των τιμών οδηγεί τα συγχρονισμένα κέρδη σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τον Michael Rosen, επικεφαλής επενδύσεων στην Angeles Investments.

«Ο πληθωρισμός είναι η μάστιγα των επενδυτών: βλάπτει τα ομόλογα, φυσικά, αλλά και τις μετοχές, καθώς διαβρώνει τα περιθώρια κέρδους και καταστρέφει τον πλούτο με την πάροδο του χρόνου για όλους», είπε. «Δεν είμαστε έξω από το δάσος, αν και τα νέα είναι καλά και οι αγορές το αντικατοπτρίζουν».

Επιστρέφουν οι μικροεπενδυτές

Παράλληλα, οι μικροεπενδυτές, που κάηκαν από την bear market του 2022, επιστρέφουν. Ο δείκτης Solactive Roundhill Meme Stock Index, παρακολουθώντας τις αγαπημένες μετοχές του πλήθους, σημείωσε ράλι περίπου 8% αυτή την εβδομάδα, με επικεφαλής μετοχές που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα.

Οι ημερήσιοι traders απέκτησαν καθαρές μετοχές 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα, ποσό που είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο των 12 μηνών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της JPMorgan Chase & Co.

Κατά τα άλλα, οι διαχειριστές χρημάτων μειώνουν τις short θέσεις τους ενώ ανακατανέμουν μετρητά σε μετοχές. Ένας δείκτης που παρακολουθεί τη θέση των μετοχών των επενδυτών έχει εκτοξευθεί από τα χαμηλά επίπεδα στην αρχή του έτους, φθάνοντας σε τιμές υψηλότερες από το 68% των περιπτώσεων από το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Bank AG.

Όσο κι αν η αγοραστική παρόρμηση έχει εκτινάξει τις μετοχές, δεν αποκλείεται να σπείρει τον σπόρο για νέα προβλήματα. Εάν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να ληφθεί από το συγκλονιστικό ράλι του 2023, είναι ότι η παράνοια είναι το καλύτερο πράγμα στο οποίο μπορούν να ελπίζουν οι ταύροι, επειδή αυτό θέτει τις βάσεις για μια ανάκαμψη της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές