Τα διυλιστήρια πετρελαίου της Ινδίας πρέπει να βρουν τρόπους να παρακάμψουν τους προβληματικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι θέλει η ρουπία να είναι νόμισμα για το διεθνές εμπόριο και η εμπορική της σχέση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία επρόκειτο να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης της προσπάθειας.

Ωστόσο, η Indian Oil και άλλα διυλιστήρια διεκπεραιώνουν συμφωνίες με τη Μόσχα σε γιουάν. Εάν ακόμη και η Ρωσία που πλήττεται από κυρώσεις δεν θέλει, το Νέο Δελχί είναι πιθανό να δυσκολευτεί να αποδείξει ότι το σχέδιό είναι κάτι περισσότερο από ένα κερδοσκοπικό στοίχημα.

Η κρατικά υποστηριζόμενη Indian Oil και μερικά ιδιωτικά διυλιστήρια πλήρωσαν για ορισμένες αγορές ρωσικού αργού σε γιουάν τον Ιούνιο, ανέφερε το Reuters στις 3 Ιουλίου. Στο Δελχί ένιωσαν άβολα με τη συμφωνία που δυνητικά ενισχύει το νόμισμα του γείτονα και αντιπάλου τους ως παγκόσμιο μέσο συναλλαγής. Είχαν πει τόσα στις τράπεζες πριν από μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τον Μάρτιο.

Οι πρώτες κινήσεις για τη δημιουργία ενός μηχανισμού διακανονισμού εμπορικών συναλλαγών με βάση τη ρουπία έγιναν τον Ιούλιο του 2022 με την Aποθεματική Τράπεζα της Ινδίας-ΡΒΙ να εκδίδει ένα πλαίσιο. Τράπεζες από 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, έλαβαν εγκρίσεις για άνοιγμα λογαριασμών στο τοπικό νόμισμα. Το Σάββατο η RBI δήλωσε ότι θα δημιουργήσει ένα άλλο πλαίσιο με την Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τη χρήση της ρουπίας και του ντιρχάμ σε διασυνοριακές συναλλαγές.

Το ρωσικό πείραμα είχε περιορισμένη επιτυχία. Περιλαμβάνει την παράκαμψη του παγκοσμίως αποδεκτού πλαισίου SWIFT για διασυνοριακές μεταφορές χρημάτων. Η απουσία ενός αμοιβαίως συμφωνημένου εναλλακτικού πρωτοκόλλου είχε ως αποτέλεσμα να έχει μικρή αξιοπιστία. Οι τράπεζες χρεώνουν έως και 10% για την εκτέλεση μιας συναλλαγής, σε σύγκριση με το 0,1 της SWIFT, σύμφωνα με αναφορά του Reuters.

Ένα χρόνο μετά, αυτός ο δίαυλος μόλις που χρησιμοποιείται.

Τραπεζίτες από την Ινδία και τη Ρωσία εργάζονται τώρα να βρουν κοινό πρωτόκολλο για να γεφυρώσουν αυτό το κενό. Αυτό ίσως βοηθήσει κάπως στην αναβίωση του μηχανισμού, αλλά δεν θα προωθήσει σημαντικά την χρήση της ρουπίας. Η Ινδία είναι καθαρός εισαγωγέας, επομένως οι χώρες που κατέχουν ρουπίες έχουν λιγότερες ευκαιρίες να τις χρησιμοποιήσουν για εμπορικές πληρωμές. Οι συναλλαγές σε ρουπίες βάραιναν τους Ρώσους με χρήματα που έπρεπε να τοποθετήσουν σε τοπικά ταμεία. Ο δίαυλος Ινδίας-ΗΑΕ μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, δεδομένου του μικρότερου εμπορικού χάσματος μεταξύ των δύο χωρών.

Η ρουπία είναι μερικώς μετατρέψιμη, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ανταλλάσσεται σε ένα σημαντικό νόμισμα όπως το δολάριο ΗΠΑ πριν από τη μετατροπή σε άλλο νόμισμα. Αυτό το καθιστά μη ελκυστικό ως στοιχείο των συναλλαγματικών αποθεμάτων άλλων χωρών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το γουάν επωφελείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Λαϊκή Δημοκρατία είναι μια εμπορική δύναμη, που αντιπροσώπευες το 15% των παγκόσμιων εξαγωγών αγαθών το 2020. Το μερίδιο του νομίσματός της στα διεθνή αποθέματα αυξήθηκε στο 2,6% το τρίμηνο έως τον Μάρτιο του 2023 από λιγότερο από 1% το 2017.

Εάν το Νέο Δελχί θέλει τέτοια ισχύ για τη ρουπία, θα μπορούσε να διαβάσει μια έκθεση των κεντρικών τραπεζιτών του. Το έγγραφο που κυκλοφόρησε στις 3 Ιουλίου κάνει έκκληση για σταδιακή απελευθέρωση του λογαριασμού κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει το εμπόριο με βάση τη ρουπία. Ζητά επίσης ένα απλούστερο σύνολο κανόνων για τους υπεράκτιους αγοραστές ινδικού χρέους. Η διόρθωση του εμπορικού μηχανισμού με τη Μόσχα είναι μια βασική πρώιμη δοκιμασία σε μια μακρά ακόμη πορεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια