Εμπόδια στη δέσμευση της G7 να δραστηριοποιηθεί ακόμη περισσότερο ώστε να διασφαλίσει πως δεν θα παρακάμπτονται οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο βάζει η Ινδία, η οποία αγοράζοντας φθηνότερα από τη Ρωσία επανεξάγει στην Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι οι ετήσιες πωλήσεις προϊόντων πετρελαίου της Ινδίας στην Ευρώπη αυξήθηκαν πάνω από 70% στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του ινδικού Υπουργείου Εμπορίου.

Η τάση δείχνει ότι οι εμπορικοί περιορισμοί κάθε άλλο παρά στεγανοί είναι.

Την Παρασκευή οι ηγέτες της G7 ανέλαβαν τη δέσμευση η κάθε μια από την πλευρά της να αντιμετωπίσει τις διαρροές που παρατηρούνται στην επιβολή των κυρώσεων.  Ωστόσο, ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του ενεργειακού πληθωρισμού καθιστά δύσκολη την απαγόρευση μεταπώλησης ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόσφερε στην Ινδία την ευκαιρία να αυξήσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου με έκπτωση. Οι εισαγωγές αργού από την Ρωσία εκτινάχθηκαν στα 31 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια των δώδεκα μηνών έως τον Μάρτιο από μόλις 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της ινδικής κυβέρνησης. Η Ρωσία είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στην ασιατική χώρα, μπροστά από το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία.

Η Ινδία αγοράζει το ρωσικό αργό φθηνότερα από το πλαφόν των 60 δολαρίων που επιβλήθηκε τον Δεκέμβριο από την G7.

Μόλις μέρος του αργού πετρελαίου Urals της Ρωσίας χρησιμοποιήθηκε για εγχώρια κατανάλωση στην Ινδία. Το υπόλοιπο διυλίζεται και αποστέλλεται ως καύσιμο ντίζελ και καύσιμο αεριωθούμενων αεροσκαφών στη Δύση, παρέχοντας μια ανάσα στη Ρωσία από τις προσπάθειες να πνιγούν τα έσοδα της από το πετρέλαιο.

Η Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές παραγώγων πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα 200.000 βαρέλια την ημέρα μετά την απαγόρευση από την ΕΕ εισαγωγών ρωσικών προϊόντων αργού στις 5 Φεβρουαρίου από 154.000 βαρέλια που ήταν πριν.

Αισθανόμενος οξυνόμενο πρόβλημα, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Γιόσεπ Μπορέλ, ζήτησε να κατασταλούν τέτοιες εξαγωγές, πράγμα που θα έπληττε τα ινδικά διυλιστήρια, αλλά και την ίδια τη Δύση.

Ωστόσο, θα ήταν δύσκολη η επιβολή ενός πλήρους εμπάργκο, που απαιτεί ομόφωνη υποστήριξη και από τα 27 κράτη της ΕΕ. Τα διυλιστήρια συνήθως αναμειγνύουν αργό πετρέλαιο από διάφορες πηγές προέλευσης πριν από την επεξεργασία, καθιστώντας δύσκολο τον προσδιορισμό της προέλευσης κάθε βαρελιού. Το Νέο Δελχί υποστηρίζει ότι τα προϊόντα πετρελαίου που έχουν μεταποιηθεί ουσιαστικά σε τρίτη χώρα δεν μπορεί να υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ.

Για να αποφευχθεί μια ανοιχτή σύγκρουση με την Ινδία, η ΕΕ θα μπορούσε να προσπαθήσει να στοχεύσει ευρωπαϊκές εταιρείες που αγοράζουν διυλισμένο πετρέλαιο ρωσικής προέλευσης. Αλλά οι Βρυξέλλες θα έχουν επίσης επίγνωση ότι ο πληθωρισμός στον πυρήνα της ευρωζώνης παραμένει σταθερός στο 7%, και άρα το κλείσιμο των προμηθειών από Ινδία θα μπορούσε να αναζωπυρώσει μια οδυνηρή ενεργειακή κρίση.

Στην προσπάθειά της να αποδυναμώσει τη Ρωσία, η Ευρώπη είναι πιθανό να αποφύγει μια ωμή προσέγγιση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]