Δεύτερη δύσκολη νύχτα για κατοίκους και πυροσβέστες σε Αττική και Κορινθία. Το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας από τα Δερβενοχώρια, αφού κατέκαψε τεράστιες εκτάσεις παρθένου πευκοδάσους, έφτασε το μεσημέρι της Τρίτης στα πρώτα σπίτια της Μάνδρας προξενώντας σοβαρές ζημιές. Ανησυχεί το μέτωπο της Ρόδου.

Ταυτόχρονα στο Λουτράκι η φωτιά αναζωπυρώθηκε, προξενώντας νέες ζημιές στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον και πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής από τα διυλιστήρια της Motor Oil.

Φωτιά στα Δερβενοχώρια: Στη Μάνδρα έφτασε το μέτωπο – Καίγονται σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί

Λόγω των πυρκαγιών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε εκτάκτως από τις Βρυξέλλες οπού βρισκόταν, για να συμμετάσχει σε σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Από το 112 εστάλησαν διαδοχικά μηνύματα για εκκενώσεις οικισμών, ενώ χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι από το απόγευμα της Τρίτης ένας αριθμός ferry boat βρίσκονταν σε ετοιμότητα στη Νέα Πέραμο για να μεταφέρουν τους κατοίκους στη Σαλαμίνα, σε περίπτωση ανάγκης.

Σε επιφυλακή βρίσκονται και τα επιτελεία του ΑΔΜΗΕ για να προλάβουν να παρέμβουν σε περίπτωση απειλής των γραμμών του συστήματος από τα πολλά μέτωπα των πυρκαγιών.

Στο μεταξύ, ανακλήθηκαν οι άδειες όλου του ένστολου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι νεωτέρας λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών που μαίνονται στην χώρα.

Σημειώνεται, ότι όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιχειρησιακή ετοιμότητα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Πύρινο μέτωπο από τα Δερβενοχώρια ως τη Μάνδρα

Στη Δυτική Αττική και στο Λουτράκι είναι τα κύρια μέτωπα των πυρκαγιών, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, με τον εκπρόσωπο του Σώματος να τονίζει χαρακτηριστικά πως «ξημερώνει δύσκολη μέρα», καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες δεν θα είναι καλές.

Παράλληλα, νεότερη ενημέρωση της Τροχαίας ανέφερε το βράδυ της Τρίτης ότι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην παλαιά και στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου από τα διόδια της Κορίνθου μέχρι τα διόδια της Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα της κυκλοφορίας.

Η βραδιά θα είναι δύσκολη ενώ ξημερώνει και μία δύσκολη ημέρα, καθώς «οι μετεωρολογικές συνθήκες αύριο υπεραυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών. Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του, κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 250 πυροσβέστες, 8 πεζοπόρα, 75 οχήματα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας συνέδραμαν 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Κοντά στη Motor Oil έφτασαν οι φλόγες στην Κορινθία

Συνολικά 32 σπίτια και πέντε αποθήκες έχει κάψει μέχρι στιγμής το πύρινο μέτωπο που καίει στην περιοχή της Κορινθίας.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, η κατάσταση είναι δύσκολη, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει αισιοδοξία πως δεν θα επεκταθεί η φωτιά, καθώς έχουν μειωθεί οι άνεμοι.

Αρκετές είναι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές του Λουτρακίου, με κάποιους πολίτες να εγκλωβίζονται σε ανελκυστήρες.

Η φωτιά μαίνεται, με τους κατοίκους να ανησυχούν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, μετά την απόσυρση των εναέριων μέσων, ενώ εξαιρετικά δύσκολο είναι το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στις περιοχές των Δερβενοχωρίων και του Λουτρακίου, με τις φλόγες να πλησιάζουν αρκετά τα διυλιστήρια της Motor Oil.

Οι Αρχές, μέσω του «112», καλούσαν τους κατοίκους περιοχών και οικισμών να απομακρυνθούν άμεσα. Mήνυμα έλαβαν οι κάτοικοι σε Λουτρόπυργο, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμό Όθωνα και Ευταξία, οι οποίοι κλήθηκαν να εκκενώσουν προς την Ελευσίνα, ενώ μήνυμα από το «112» έφθασε και στους κατοίκους της Γλυκιάς Ζωής, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα διυλιστήρια της Motor Oil.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο

Νύχτα αγωνίας ζουν και οι κάτοικοι της Ρόδου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν σκληρή μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα σε δασική έκταση της Ρόδου μεταξύ των χωριών Απόλλωνα και Λάερμα.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ομάδες εθελοντών, ιδιώτες, βρίσκονται στο σημείο, ενώ συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης και στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του δήμου Ρόδου.

Η περιοχή είναι δύσβατη και η φωτιά καίει πυκνή δασική έκταση, γεγονός που δυσκολευει την προσπάθεια κατάσβεσης, ενώ το καλό είναι ότι έχει εξασθενήσει σημαντικά η ισχύς των ανέμων.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα μείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας στην περιοχή και το πρωί αναμένεται να ενισχυθεί η προσπάθειά τους από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Σε δήλωσή του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, τόνισε: »Η μάχη στην φωτιά στα Απόλλωνα της Ρόδου δίνεται συντεταγμένα και με όλες τις δυνάμεις που ο τόπος διαθέτει. Δυνάμεις, που σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους. Είμαστε δίπλα τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα