Την παράσταση έκλεψε σήμερα ο βρετανικός FTSE 100, καθώς έλαβε ισχυρή ώθηση από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη χώρα, την ώρα που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με μικρές διακυμάνσεις.

ΟΔΔΗΧ: Αντλήθηκαν 250 εκατ. σε επανέκδοση 5ετούς ομολόγου

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,3%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,80% στις 7.588 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,10% στις 16.108 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,11% στις 7.325 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, απώλειες άνω του 1% σημείωσε η ολλανδική ASML, αν και ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,9 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, υψηλότερα από τα 1,4 δισ. ευρώ του προηγούμενου έτους και πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών για 1,82 δισ. ευρώ. Η εταιρεία αύξησε επίσης τις προβλέψεις της για την αύξηση των πωλήσεων για το σύνολο του έτους στο 30% από 25%.

Τα «χαρμόσυνα» νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού

Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε σημαντικά τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στο 7,9% ετησίως. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ετήσια αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 8,2%, μετά την αρνητική έκπληξη του Μαΐου (8,7%), αλλά οι ετήσιες αυξήσεις των τιμών εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%.

Σε μηνιαία βάση, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1%, κάτω από την πρόβλεψη συναίνεσης για 0,4%. Ο πυρήνας του πληθωρισμού – ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού – παρέμεινε στο 6,9% σε ετήσια βάση, αλλά μειώθηκε από το υψηλό 31 ετών του 7,1% τον Μάιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζον Γκλεν σχολίασε ότι η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση του πληθωρισμού ήταν «πολύ ενθαρρυντική. Αλλά δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός εδώ στο υπουργείο Οικονομικών», πρόσθεσε. «Συνεργαζόμαστε στενά και στο ίδιο βήμα με την Τράπεζα της Αγγλίας καθώς προσπαθούμε να τον μειώσουμε στο μισό φέτος και να τον κατεβάσουμε στο μακροπρόθεσμο στόχο του 2%».

Επίσης, οι τιμές για τα αγαθά που βγαίνουν από τα εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,1% το έτος έως τον Ιούνιο του 2023, φθάνοντας στο χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού των εισροών μειώθηκε κατά 2,7% το έτος έως τον Ιούνιο, με το ποσοστό να γίνεται αρνητικό για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020, ενώ η μηνιαία μεταβολή έδειξε ότι το ποσοστό μειώθηκε κατά 1,3%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές εκροών υποχώρησαν κατά 0,3% τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα, σημαντική υποχώρηση στο 5,5% σημείωσε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Ιούνιο του 2023, από 8,6% τον Ιούνιο του 2022, ενώ πιο χαμηλά κινήθηκε και σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, Μάιο 2023, όταν είχε διαμορφωθεί σε 6,1%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 6,4% τον Ιούνιο του 2023, από 7,1% τον Μάιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 9,6%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βρήκε νέα καύσιμα για την άνοδο

Με ανανεωμένα καύσιμα εμφανίστηκαν σήμερα οι αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις κατασκευές και την ενέργεια να δίνουν την ώθηση που χρειαζόταν η αγορά για να διαπεράσει τις 1.330 μονάδες, οι οποίες είχαν δυσκολέψει τις τελευταίες ημέρες τους long. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,20% στις 1.331,62 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 123 εκατ. ευρώ.

Η αγορά έλαβε σημαντική ώθηση από Ελλάκτωρ, Cenergy, Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Μυτιληναίο για να μπει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο ανοδικό άρμα, ακόμη και σε μια συνεδρίαση που αρκετοί τίτλοι, σηματωροί της τάσης, όπως οι τραπεζικοί έμειναν ελαφρώς πίσω. Και το αποτέλεσμα ήταν να αφήσει πίσω του το πρόσφατο «ταβάνι» των 1.287 μονάδων, με το ενδιαφέρον να διαχέεται υποδειγματικά σε περισσότερο εύρος του ταμπλό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές