Η αγορά των χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών (Finance & Insurance) στις ΗΠΑ άγγιξε τα 6 τρισ. δολάρια το 2022 εκτιμά έκθεση της N2Growth που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση, ο κλάδος του Embedded Finance – δηλαδή, της ενσωμάτωσης χρηματοοικονομικών προϊόντων σε ψηφιακές διασυνδέσεις με τις οποίες οι χρήστες αλληλεπιδρούν καθημερινά –  στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ) αναμένεται να αυξηθεί κατά 35.6% ετησίως φτάνοντας τα 46.964,4 εκατ. δολάρια το 2023 ενώ συνολικά η αγορά του Embedded Finance έχει την προοπτική να ξεπεράσει τα 7 τρισ. δολάρια, σημειώνεται στην ίδια έκθεση.

ΗΠΑ: Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο

Ειδικότερα, το Embedded Finance επιτρέπει στις επιχειρήσεις σε σειρά κλάδων να αναβαθμίσουν δομικά την μακροχρόνια αξία του πελατολογίου τους, να μεγιστοποιήσουν την κεφαλαιοποίηση των πελατών τους και να αυξήσουν το φάσμα των προσφερόμενων υπηρεσιών-προϊόντων τους. .

Οι βασικές τάσεις του κλάδου

Όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση, οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί υιοθετούν μια πιο συντηρητική στρατηγική: Σημαντική πλειοψηφία των χρηματοοικονομικών οργανισμών δεν βλέπουν σημάδια οικονομικής ανάκαμψης μέσα στο 2024. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα από το 54% όσων απάντησαν σε σχετική έρευνα του American Banker report, 2023.

Επικέντρωση στην καινοτομία και στον αυτοματισμό: Οι τράπεζες έχουν μειώσει τις δαπάνες στον προϋπολογισμό τους και δίνουν έμφαση στην βελτιστοποίηση του κόστους. Παρόλα αυτά, η τεχνολογία και η καινοτομία, είναι μία κατηγορία στις οποίες οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί συνεχίζουν να επενδύουν και μάλιστα δυναμικά. Στο επίκεντρο όλων είναι οι λύσεις που θα διευκολύνουν την συνεργασία.

Το «open banking» θα κυριαρχήσει στο μέλλον, λειτουργώντας με βάση την τεχνητή νοημοσύνη (AI): Ο αριθμός των παγκόσμιων χρηστών του open banking αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό που θα φτάνει το 50% ετησίως, στο διάστημα 2020 – 2024, με ην Ευρωπαϊκή Αγορά να παραμένει η μεγαλύτερη.

Οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί θα δώσουν μεγάλη έμφαση σε στρατηγικές ESG: To 2023 πολλοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, θα βγάλουν στην αγορά, νέα προϊόντα «πράσινης» οικονομίας, ως μέρος της ευρύτερης περιβαλλοντικής  και κοινωνικής τους πολιτικής καθώς και των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI)  για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι πλέον μονόδρομος: Με βάση σχετική έρευνα φαίνεται πως μέχρι το 2035, η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 35% στις αναπτυγμένες χώρες.
Όπως δηλώνει η Ρεβέκκα Πιτσίκα, Managing Partner, N2Growth Greece «Σε ένα κόσμο μεταβαλλόμενο, αβέβαιο, πολυπαραγοντικό και ασταθή, ο τομέας των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών οφείλει να μετασχηματιστεί για να μην ξεπεραστεί από νέα συστήματα και τεχνολογίες. Η τεχνητή νοημοσύνη, το open banking και το ESG πρέπει να αποτελούν τους κύριους άξονες της στρατηγικής αυτών των οργανισμών που θέλουν να δουν ένα βιώσιμο μέλλον σε μακροπρόθεσμη προοπτική»

Οι γυναίκες στον χρηματοοικονομικό κλάδο

Σύμφωνα με την έρευνα, από τον Φεβρουάριο του 2023 περίπου 6.68 εκατ. Αμερικανοί εργαζονται στους κλάδους των χρηματοοικονομικών και των ασφαλιστικών. Την ίδια στιγμή, λίγο παραπάνω από τους μισούς επαγγελματίες στον χρηματοοικονομικό κλάδο σε εισαγωγικές  θέσεις είναι γυναίκες, με το ποσοστό αυτό να μειώνεται όσο ανεβαίνει η ιεραρχία.

Όπως δήλωσε η Ρεβέκκα Πιτσίκα, Managing Partner, N2Growth Greece «Ο χρηματοοικονομικός κλάδος είναι ιδιαίτερα ελκυστικός για τις γυναίκες, κυρίως σε θέσεις που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των πελατών. Όμως γεγονός παραμένει πως τόσο στις corporate θέσεις όσο και στις ανώτερες ιεραρχικά θέσεις, ο ρόλος των γυναικών έχει ενισχυθεί μεν, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα να γίνουν. Από την εμπειρία μας σε succession planning σε C suite θέσεις σε εταιρείες του κλάδου διεθνώς, η επιλογή γυναικών είναι μεν στην agenda των εταιρειών – και για λόγους DEI- αλλά την στιγμή της επιλογής, φαίνεται ότι ακόμα υπερτερούν οι άντρες υποψήφιοι.»

Η αντιπροσώπευση των Αφροαμερικανών γυναικών και των γυναικών που προέρχονται από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Αμερικής και της Ασίας μειώνεται δραματικά στο 80% μεταξύ entry-level και C-suite θέσεων. Μολονότι, τα θέματα γύρω από την συμπερίληψη αποτελούν προτεραιότητα για το 78% των επιχειρήσεων, το 34% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ατομική τους διαφορετικότητα αποτελεί εμπόδιο για την επαγγελματική τους ανέλιξη.

Η N2Growth ιδρύθηκε στην Pennsylvania των ΗΠΑ το 2004 και σήμερα αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στην αναζήτηση και ενδυνάμωση ταλέντων στο μετασχηματισμό της εταιρικής κουλτούρας, στην διαμόρφωση ανταγωνιστικών στρατηγικών και στην καλλιέργεια ηγετών. Η N2Growth βραβεύεται τα τελευταία 7 χρόνια ως κορυφαία εταιρεία στον τομέα της στην Αμερική από το Forbes, αντανακλώντας την εξειδίκευση μας στην επιλογή και στελέχωση των  μεγαλύτερων επιχειρήσεων με κορυφαίους επαγγελματίες που διαμορφώνουν επιτυχίες αλλά και ένα καλύτερο κόσμο. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται με επίσημη παρουσία από το 2022.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή