Η Αμερικανίδα Φιόνα Σκοτ Μόρτον αποφάσισε να μην αναλάβει τη θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως επικεφαλής οικονομολόγος ανταγωνισμού στην αρμόδια διεύθυνση.

Μαργκρέτε Βεστάγκερ: Στο μικροσκόπιο ευρωπαίων βουλευτών για διορισμό αμερικανής οικονομολόγου

Η επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ έλαβε επιστολή στην οποία η κυρία Μόρτον την ενημερώνει για την απόφασή της.

«Έχοντας μιλήσει με τη καθηγήτρια Σκοτ Μόρτον, αποδέχομαι την απόφασή της, με λύπη και πλήρη σεβασμό για την ακεραιότητά της. Της εύχομαι ό,τι καλύτερο για το μέλλον, και να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το εξαιρετικό σύνολο δεξιοτήτων και την τεχνογνωσία της για να πιέζει για ισχυρή επιβολή και ρύθμιση του ανταγωνισμού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού» σημείωσε η κυρία Βεστάγκερ.

Η απόφαση για την πρόσληψη της Αμερικανίδας σε υψηλόβαθμη θέση στην Κομισιόν προκάλεσε αντιδράσεις: πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αξιωματούχοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους.

Οι επικρίσεις

Η πιο αυστηρή κριτική έχει ασκηθεί από μέλη της γαλλικής κυβέρνησης. Η Laurence Boone, γραμματέας της Γαλλίας για την Ευρώπη, έγραψε στο Twitter ότι μίλησε με τη Βεστάγκερ για αυτή την υποψηφιότητα, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη έχει πολλούς ταλαντούχους οικονομολόγους».

«Συμμετείχαμε άμεσα σε διάλογο με την Επιτροπή, ώστε οι διορισμοί να είναι συνεπείς με τις ευρωπαϊκές μας φιλοδοξίες», είπε.

Ο γάλλος εκπρόσωπος υπουργού Jean-Noël Barrot, υπεύθυνος για την ψηφιακή μετάβαση και τις τηλεπικοινωνίες, έγραψε σε ανάρτησή του: «Σε μια εποχή που η Ευρώπη ξεκινά την πιο φιλόδοξη ψηφιακή ρύθμιση στον κόσμο, ο πρόσφατος διορισμός της επικεφαλής οικονομολόγου της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού εγείρει εύλογα ερωτήματα» και κάλεσε την Κομισιόν να επανεξετάσει την επιλογή της.

«Με απογοήτευση μάθαμε [για τον διορισμό] έγραψαν σε κοινή επιστολή τους προς τη Βεστάγκερ ευρωπαίοι βουλευτές.

«Ανησυχούμε πολύ για τις αντίθετες απόψεις που εξέφρασε δημόσια και την πιθανή σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του νέου της ρόλου και των προηγούμενων λειτουργιών της σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας», ανέφεραν στην επιστολή, που κοινοποιήθηκε από έναν βουλευτή στο Twitter.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή