Σε ένα ακόμα ενθαρρυντικό σημάδια για τις προοπτικές της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην περιοχή αυξήθηκε τον Ιούλιο περισσότερο από όσο ανέμεναν οι αναλυτές.

Ειδικότερα οι δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στο μείον 15,1 από μείον 16,1 που ήταν τον Ιούνιο και έναντι εκτίμησης των οικονομολόγων για υποχώρησή του στις μείον 15,8 μονάδες.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΔΩ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η εν λόγω βελτίωση δείχνει ότι ο δείκτης «ανακάμπτει αργά αλλά σταθερά προς τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του».

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεων επαναφέρει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Επιτόκια: Ο ρόλος του πληθωρισμού το καλοκαίρι για τι αποφάσεις ΕΚΤ και Fed

Υποχωρεί ο πληθωρισμός

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης  σημείωσε σημαντική υποχώρηση στο 5,5%, από 8,6% τον Ιούνιο του 2022, ενώ πιο χαμηλά κινήθηκε και σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, Μάιο 2023, όταν είχε διαμορφωθεί σε 6,1%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 6,4% τον Ιούνιο του 2023, από 7,1% τον Μάιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 9,6%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά σε ετήσια βάση καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (1,0%), το Βέλγιο και την Ισπανία (από 1,6%) ενώ και η Ελλάδα ήταν στις χώρες με χαμηλά ποσοστά καταγράφοντας 2,8%. Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (19,9%), τη Σλοβακία (11,3%) και την Τσεχία (11,2%).

Σε σύγκριση με τον Μάιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι πέντε κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε ένα.

Τον Ιούνιο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,35 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (+2,31 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,42 π.μ.) και την ενέργεια. (-0,57 pp).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή