Το τελευταίο διάστημα το ChatGPT έχει τροφοδοτήσει περαιτέρω –και όχι άδικα- τους φόβους για τις τεχνολογίες και τα εργαλεία που τροφοδοτούνται από τεχνητή νοημοσύνη υποκαθιστώντας την ανθρώπινη εργασία.

ChatGPT: Αντικείμενο έρευνας από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ

Όσο αυξανόταν η δημοτικότητα της εφαρμογής, οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης γίνονταν όλο και πιο ξεκάθαρες και πιο γνωστές στο ευρύ κοινό, φουντώνοντας τις συζητήσεις για το πώς η τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει τις ίδιες τις θέσεις δουλειάς.

Και ενώ οι ειδικοί λένε ότι η ΑΙ θα έχει αναμφίβολα αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας και –τουλάχιστον εν μέρει- θα τις αυτοματοποιήσει, επισημαίνουν ταυτόχρονα πως οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν συχνά νέους ρόλους.

Επομένως, το πόσο έχουν λόγους να ανησυχούν πραγματικά οι εργαζόμενοι είναι ακόμα ένα θολό τοπίο, αφού πρόκειται αχαρτογράφητα νερά. Πάντως, οι τεχνολογικές εξελίξεις όπως η ανάπτυξη του AΙ μπορεί να μην είναι καν ο σοβαρότερος παράγοντας πίσω από την εξαφάνιση θέσεων εργασίας στο μέλλον, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της HSBC.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την «Έκθεση για τις θέσεις εργασίας 2023» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η HSBC σημειώνει ότι μόνο τέσσερις μακροοικονομικές τάσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε μετατόπιση θέσεων εργασίας, σύμφωνα με το CNBC.

Ο πιο διαδεδομένος παράγοντας που αναμένουν οι εταιρείες να οδηγήσει στην απώλεια θέσεων εργασίας είναι η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη.

Πράγματι, μόλις τον περασμένο μήνα η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι αναμένει η παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί με πολύ πιο αργό ρυθμό από πέρυσι, κατά 2,1% έναντι 3,1% πέρσι.

«Οι προκλήσεις είναι σαφείς – η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη και οι γενικές ελλείψεις στην προσφορά ή στη ζήτηση σημαίνουν ότι πολλές εταιρείες αναμένουν να λειτουργούν με λιγότερους εργαζομένους», αναφέρουν στην έκθεση αναλυτές της HSBC.

«Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν αναμένεται όλες οι αλλαγές στην οικονομία να σημαίνουν λιγότερους εργαζόμενους», πρόσθεσε. Οι εταιρείες αναμένουν, για παράδειγμα, η πράσινη μετάβαση και η χρήση των προτύπων Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Διακυβέρνησης (ESG) να οδηγήσουν σε περισσότερες θέσεις εργασίας.

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας

Η «αυξημένη υιοθέτηση νέων τεχνολογιών» είναι ένα άλλο μοτίβο που οι εταιρείες αναμένουν να οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας — και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μέρος αυτού. Ένα καθαρό ποσοστό άνω του 20% των εταιρειών αναμένει η τεχνητή νοημοσύνη να προσθέσει θέσεις εργασίας αντί να τις αντικαταστήσει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Μόνο δύο παράγοντες που σχετίζονται με την τεχνολογία αναμένεται να καταστήσουν κάποιες δουλειές «περιττές»: η εμφάνιση ανθρωποειδών και μη ρομπότ.

«Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη τραβάει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής στις μέρες μας, αξίζει να εξεταστεί πλήρως ο αντίκτυπος που θα μπορούσε να έχει ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών στην αγορά εργασίας», δήλωσε η HSBC.

Ειδικά όσον αφορά την τεχνολογία, το αποτέλεσμα των νέων εξελίξεων μπορεί επίσης να είναι ευρύτερο από την απλή αντικατάσταση θέσεων εργασίας.

«Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να έχουμε αρκετούς εργαζομένους και τις κατάλληλες δεξιότητες εργαζομένων για να καλύψουμε αυτές τις νέες ανάγκες», πρόσθεσε η HSBC.

Παράλληλα με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης που οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας, η HSBC εντόπισε ως αιτίες τις ελλείψεις εφοδιασμού και αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις, το αυξανόμενο κόστος ζωής για τους καταναλωτές και τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI