Νέες ανησυχίες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια εγείρει η απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές λευκού ρυζιού -εκτός από το  μπασμάτι- με άμεση ισχύ από αργά χθες βράδυ, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων.

Ινδία: Αύξηση 700% στις τιμές της ντομάτας

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Καταναλωτικών Υποθέσεων η απαγόρευση θα συμβάλει στη διασφάλιση «επαρκούς διαθεσιμότητας» λευκού ρυζιού στην Ινδία, καθώς και «να κατευνάσει την άνοδο των τιμών στην εγχώρια αγορά».

Μεγαλύτερος εξαγωγέας

Ο προβληματισμός για τις παγκόσμιες τιμές και την επάρκεια ρυζιού, ιδίως στις πιο ευάλωτες χώρες, είναι εύλογος δεδομένου ότι η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μετά την Κίνα.

Σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο CNBC, η απαγόρευση εξαγωγών μπορεί να εκτοξεύσει τις ήδη αυξημένες τιμές ακόμη πιο ψηλά, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις από αντίστοιχη απόφαση της Ινδίας τον Σεπτέμβριο για τις εξαγωγές σπασμένου ρυζιού.

«Οι παγκόσμιες [προμήθειες] ρυζιού θα περιοριστούν δραστικά… αφού η χώρα είναι ο δεύτερος κορυφαίος παραγωγός βασικών τροφίμων στον κόσμο», δήλωσε η Eve Barre, οικονομολόγος της ASEAN στην εταιρεία ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων Coface.

Πρόσθεσε ότι το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ θα πληγούν περισσότερο από την απαγόρευση, καθώς και οι δύο χώρες είναι κορυφαίοι εισαγωγείς.

Επισιτιστική ανασφάλεια

Η απαγόρευση θα μπορούσε επίσης να επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια για χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρύζι, προέβλεψε η εταιρεία γεωργικών αναλύσεων Gro Intelligence σε πρόσφατη έκθεσή της.

«Οι κορυφαίοι προορισμοί για το ινδικό ρύζι περιλαμβάνουν το Μπαγκλαντές, την Κίνα, το Μπενίν και το Νεπάλ. Άλλες αφρικανικές χώρες εισάγουν επίσης μεγάλη ποσότητα ινδικού ρυζιού», έγραψαν οι αναλυτές της Gro Intelligence.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Καταναλωτικών Υποθέσεων, το λευκό ρύζι –εκτός από μπασμάτι- αποτελεί περίπου το 25% των εξαγωγών ρυζιού της Ινδίας.

Οι επηρεαζόμενοι εισαγωγείς ενδέχεται να στραφούν σε εναλλακτικούς προμηθευτές στην περιοχή, όπως η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος της DBS Bank Radhika Rao.

Σε υψηλά δεκαετίας η τιμή

«Εκτός από τη μείωση της παγκόσμιας προσφοράς ρυζιού, οι αντιδράσεις πανικού και η κερδοσκοπία στις παγκόσμιες αγορές ρυζιού θα επιδεινώσουν την αύξηση των τιμών», δήλωσε η Coface’s Barre.

Οι τιμές κινούνται ήδη σε υψηλά της δεκαετίας, εν μέρει λόγω των αυστηρότερων προμηθειών όταν το βασικό προϊόν έγινε ελκυστική εναλλακτική λύση, καθώς οι τιμές άλλων βασικών σιτηρών αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι τιμές του σιταριού εκτινάχθηκαν αυτή την εβδομάδα μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο πληθωρισμός του ρυζιού έχει ήδη επιταχυνθεί από ένα μέσο ετήσιο 6% σε σχεδόν 12% τον Ιούνιο του 2023, τονίζουν οι αναλυτές.

Ο ανώτερος αναλυτής της Rabobank Oscar Tjakra προέβλεψε ότι οι παγκόσμιες τιμές του ρυζιού θα αυξηθούν περαιτέρω λόγω του μεριδίου της Ινδίας στην παγκόσμια αγορά. Εκτιμά ότι οι τιμές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και τα υψηλά του δεύτερου τριμήνου, όταν το ακατέργαστο ρύζι έφτασε στα επίπεδα των 18 δολαρίων ανά cwt.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή