Νέα επίθεση κατά της Δύσης εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλώνοντας ότι είναι αυτή που τροφοδοτεί «τις φλόγες του πολέμου» υποστηρίζοντας την Ουκρανία στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία, και πως τα δυτικά όπλα που χορηγούνται στην Ουκρανία «καίγονται καλά» στο πεδίο της μάχης.

Οι δηλώσεις του Πούτιν μεταδόθηκαν από την τηλεόραση κατά την έναρξη διαδικτυακής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Για τη Λευκορωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης την Πολωνία ότι έχει εδαφικές φιλοδοξίες στην πρώην Σοβιετική Ένωση, και είπε πως οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της στενής συμμάχου της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον της Ρωσίας.

Η Μόσχα θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Λευκορωσίας «με όλα τα μέσα [που έχουμε] στη διάθεσή μας», είπε ο Πούτιν.

Απών ο Πούτιν από τη σύνοδο των BRICS

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα παραστεί εν τέλει στη σύνοδο των BRICS, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Νότια Αφρική, ενώ τη Ρωσία θα εκπροσωπήσει ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως ανέφερε την Τετάρτη η Πρετόρια, «με αμοιβαία συμφωνία, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής, αλλά η Ρωσική Ομοσπονδία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ».

Κίνδυνος σύλληψης του Πούτιν

Την Τρίτη ο Σιρίλ Ραμαφόζα είχε ζητήσει άδεια από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να μην συλλάβει το Πούτιν για τον οποίο υπάρχει ένταλμα, διότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου, σύμφωνα με την εισήγηση τοπικού δικαστηρίου.

Την Τετάρτη η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δεν δήλωσε στη Νότια Αφρική ότι θα σήμαινε «πόλεμο» η σύλληψη Πούτιν εξαιτίας του εντάλματος από το ΔΠΔ.

Υπενθυμίζεται ότι η Νότια Αφρική πρόκειται να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν, κατηγορώντας τον για το έγκλημα πολέμου της απέλασης παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Η Νότια Αφρική, ως μέλος του ΔΠΔ, είναι υποχρεωμένη να τον συλλάβει σε περίπτωση που εμφανιστεί αυτοπροσώπως στη σύνοδο κορυφής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση